• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

İngiltere'de utanç uygulaması!

Cinsel tercihleri nedeniyle ülkelerinde baskı gören ve İngiltere'ye sığınmak isteyen eşcinsellerden, göçmenlik bürosu yetkililerince 'eşcinsel faaliyet sırasında çekilmiş fotoğraf ve videolar' istenmesi olay yarattı.
Ülkelerinde zulme uğradıkları için İngiltere'den iltica talep eden eşcinsel kadın ve erkeklerden cinselliklerini kanıtlamalarının istendiğini söyleyen İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu, bu uygulamanın derhal durdurulması çağrısı yaptı
 
Milletvekilleri, bazı ender durumlarda göçmenlik bürosu yetkililerine sığınma başvurusu yapan eşcinselleri ''son derece şahsi cinsel faaliyet içinde gösteren'' fotoğraf ve videoların teslim edildiğini söylediler.
 
İngiltere'ye iltica başvurularını inceleyen parlamento komisyonunun raporu ardından, eşcinsel haklarını savunan Stonewall örgütü, uygulamanın ''üzüntü verici'' olduğunu açıkladı.
 
İçişleri Bakanlığı yetkilileri ise ''yüksek standartları korumak için konuyu izleme altına alma'' sözü verdi.
 
'SAÇMA BİR ŞEY' 
 
İngiltere parlamentosu komisyonuna göre lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseks bireyler (LGBTİ) İngiltere'ye iltica başvuruları esnasında göçmenlik bürosu yetkililerini ikna edebilmek için ''olağanüstü engellerle'' karşı karşıyalar.
 
İçişleri Komisyonu Başkanı İşçi Partili Keith Vaz, BBC'ye verdiği mülakatta, ''Bir yargıcın ya da göçmenlik yetkilisinin bir bireyden eşcinsel olduğunu kanıtlamasını istemesi, ne tip filmler seyrettiğini ya da ne gibi şeyler okumaktan hoşlandığını sorması, saçma birşey.'' dedi.
 
Keith Vaz, ''İltica başvurusu yapanların cinsellikleri konusunda kendi ifadelerini kabul etmeliyiz. Kanıtlama uygulamasının derhal durdurulması gerek.'' diye konuştu.
 
İngiltere'ye yapılan iltica başvurularında eşcinselliğin geçerli bir neden olarak değerlendirilişi 2010 yılına dayanıyor.
 
2010'a değin göçmenlik bürosu, eşcinsel olduğunu söyleyerek sığınma talebinde bulunanlara cinselliklerini saklamak suretiyle zulüm görmeyecekleri yanıtını verebiliyordu. Fakat aynı yıl İngiltere Yüksek Mahkemesi, bir sığınma başvurusunun bu gerekçeyle reddedilişinin BM Mülteci Sözleşmesi'nin ruhuna aykırı olduğuna hükmetti.
 
HANGİ GECE KULÜBÜ? 
 
Sözleşmede herkesin kendi memleketinde zulüm korkusu olmaksızın ''özgür ve açık şekilde yaşabilmesi gerektiğini'' yazılı.
 
Yüksek Mahkeme, eşcinsel mültecilerden yana karar alarak, cinselliğin saklanmasının zulüm görmemek için geçerli bir neden sayılamayacağını açıkladı.
 
Keith Vaz başkanlığındaki komisyon, bu zamandan beri eşcinsel mültecilerin kendilerini yeni bir savaş alanında bulduğunu ve dosyalarının doğruluğunu göçmenlik bürosuna kanıtlamak için ''kaygı verici'' yollara başvurduklarını söylüyor.
 
Milletvekilleri, LGBTİ bireylerin başvuru dosyalarının değerlendirilişinde aşırı biçimde ''cinselliklerini kanıtlamalarına'' ve anekdotlara yer verilmesini eleştirerek, bilhassa cinsellliğinden dolayı işkence ve zulme uğramış kişilerin böyle bir uygulamadan geçirilmesinin sakıncılarına vurgu yaptı.
 
Komisyonun göçmenlik bürosuna yönelttiği eleştirileri memnuniyetle karşılayan Stonewall sözcüsü Richard Lane, ''Eşcinsel olmak hangi gece kulüplerine gittiğinle alakalı değil; senin kimliğinin köşe taşlarından biri.'' dedi.
 
Lane, sığınmacıların eşcinsel olup olmadığını kanıtlamaya çalışmanın göçmenik bürosunun kıymetli vaktinin boşa harcanması olduğunu söylüyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim