• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Guardian basın sansürünü eleştirdi

Guardian basın sansürünü eleştirdi
New York merkezli Gazetecileri Koruma Cemiyeti'nin (CPJ) başkanı Joel Simon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gazetecilere karşı tutumunu eleştiren bir makale kaleme aldı.

İngiliz Guardian gazetesinde, New York merkezli Gazetecileri Koruma Cemiyeti’nin başkanı Joel Simon’ın Türkiye ’deki basın özgürlüğü hakkında yazdığı bir makale yayımlandı. Simon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın gazetecilere karşı tutumunu eleştirirken, CPJ ile Erdoğan arasında geçen ay yapılan toplantının detaylarına da yer verdi. 

Makaleye, “Geçen ay CPJ’den bir delegasyonun parçası olarak, ülkenin basın özgürlüğü krizini değerlendirmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldim” sözleriyle başlayan Simon, daha önce katıldığı, basın ve devlet başkanları arasında yapılan toplantıların genellikle “bir formülü” takip ettiğini belirtiyor. Simon, toplantıların çoğunlukla nasıl geçtiğini anlatırken, “Başkan veya Başbakan, basın özgürlüğüne derin ve değişmez bağlılığını dile getirir ve daha sonra ülkenin bu prensipleri uygulamak konusunda başarısız olduğu yönleri tartışırız. Sıklıkla liderler, agresif bir duruşun neden gerekli olduğunu açıklamak için dikkatsiz ve sorumsuz yerel medyayla, bir hayli profesyonel uluslararası medyayı karşılaştırır” ifadelerini kullanıyor. 


HEDEFTE NEW YORK TIMES VE CNN INTERNATIONAL
Erdoğan’ın bu “senaryoyu” takip etmediğini belirten Simon, toplantının başlangıcından itibaren Cumhurbaşkanı’nın “saldırıya geçtiğini ve kavgacı bir duruş sergilediğini” söylüyor. Erdoğan’ın, medyanın haberleri ele almasını “önyargılı, müdahaleci ve taraflı” olarak nitelediğini belirten Simon, “Öfkesinin ana hedefi, her ne kadar onları da bolca aşağılasa da, yerel medya değildi; New York Times ve CNN International’dı. Hiçbir zaman hakaretlere hoşgörüyle yaklaşmayacağını açıkladı ve ‘giderek internete karşı olduğunu’ söyledi. Eğer Erdoğan bir grup uluslararası gazeteciye karşı bu şekilde davranıyorsa, özel olarak neler söylüyor kim bilir” diyor.


ANTİ-TERÖRLE TUTUKLANIYORLAR
Simon, Türkiye’nin yakın zamana kadar dünyada en fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülke olduğunun altını çizdiği makalede, hükümetlerin medyanın işini “marjinalleştirmek, izole etmek veya kesintiye uğratmak için” çeşitli taktikler benimsediği vurgulanıyor. Makalede, “Türkiye ve Etiyopya gibi yerlerde, gazeteciler yaptıkları kritik haberler temel alınarak, terör karşıtı suçlamalar nedeniyle tutuklanıyor” ifadeleri kullanılıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York Times muhabiri Ceylan Yeğinsu’nun haberinde kullandığı bir fotoğrafa karşı çıkmasının ardından muhabirin “kötülendiği ve tehdit edildiği” hatırlatılıyor. 

 

Kaynak: Radikal

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim