• BIST 9801.44
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Google 15. doğum gününü pinata oyunuyla kutluyor

Dev arama motoru Google, 15. doğum gününü hazırladığı hareketli pinata doodle'ı ile kutluyor.
Dev arama motoru Google, 15. doğum gününü hazırladığı hareketli pinata doodle'ı ile kutluyor.
 
Larry Page ve Sergey Brin isimli iki Stanford Üniversitesi öğrencisinin 1998 yılında bir araya gelip internet dünyasında çığır açan bir buluşa imza atmalarının üzerinden tam 15 yıl geçti. Larry Page ve Sergey Brin ikilisi sık sık "Google Guys" olarak anılır.
 
Google , internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu bir Amerikan anonim şirketidir.
 
Geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda sonuçlar; aranan terimlerin sayfada kaç kez görüldüğü mantığıyla sıralanıyordu, fakat Google siteler arası ilişkilerin analizi konusunda çok daha elverişli iki sistem kuramı ortaya koydu. Bu yeni teknolojiye PageRank adı veriliyordu, bu sisteme göre sayfa dizinlerinin orijinal site ile olan bağlantı dönüşümleri belirleniyor ve siteler, gösterilen ilgiye göre sıralanıyordu.
 
Google'ın doğum günü olarak 27 Eylül'ü seçmesi ise aslında ilginç. Çünkü şirketin kuruluş tarihi 27 Eylül değil.
 
Google doğum gününü 2005 yılına kadar 7 Eylül olarak kutladı. 2005'te tarihi 27 Eylül olarak değiştirdi. Sebep olarak ise arama motorunun endekslediği rekor sayıdaki sayfanın duyurusuyla aynı zaman getirme istediği olduğu açıklandı. Google'ın zaman karmaşası bununla da bitmedi. Kurumsal sayfalarında kuruluş tarihi olarak 7 Eylül 1998 yılı görünürken bu tarih sonradan açıklanamayan bir şekilde 4 Eylül olarak değiştirildi.
 
1996 yılında bir araştırma projesiyle hayatına başlayan Google, bugün bir milyondan fazla sunucunun çalıştığı, bir milyardan fazla arama isteğinin işlendiği ve kullanıcıları tarafından oluşturulan verilerin günlük 24 perabayt olduğu tahmin edilen bir dev haline geldi.
 
Şirketin ilk merkezi arkadaşları Susan Wojcicki'nin Menlo Park, Kaliforniya'da bulunan garajıydı.
 
Google ilk kurulduğunda Stanford Üniversitesi sunucuları üzerinde çalışıyordu. İşte o dönemdeki Google açılış sayfası:
 
15. doğum gününe özel Pinata'lı doodle! Pinata nedir, nasıl oynanır?
 
Google, 15. doğum günü için pinata oyununun oynandığı hareketli bir doodle hazırladı. Meksika'ya özgü bir parti oyunu olan pinata, genellikle kağıt veya kumaştan yapılmış içi şeker veya oyuncak dolu bir makete vurarak hediyelerin çıkarılması mantığına dayanıyor. Doodle'da kullanıcının pinataya 10 kez vurma hakkı var. Space tuşu, fare veya mobil cihazlarda ekrana dokunarak kullanılan sopa ile mümkün olduğu kadar çok şeker toplamak amaçlanıyor.
 
Google harflerinin birer misafir olduğu doğum günü partisinde ikinci "g" harfi pinata oyununu oynayan kişi olarak gözleri kapalı görülüyor. Diğer harfler ise "g" harfi sopayla pinataya vurdukça seviniyor ve zıplıyor. Doodle'da ayrıca üzerinde internet devinin 15. yaşını simgeleyen 1 ve 5 harflerinin bulunduğu bir kek de bulunuyor.
 
Google ile ilgili ilginç bilgiler
 
Google 2000 yılında dünyanın en büyük arama motoru haline geldi.
 
2006 yılında Oxford İngilizce Sözlük "Google" kelimesini yüklem olarak kabul etti.
 
Google'ın ilk versiyonlarından biri saniyede sadece 30-50 sayfa analiz edebiliyordu. Günümüzde bu rakam saniyede milyonlarca sayfaya ulaştı.
 
Google ve diğer arama motorlarında en çok aranan kelimelerin cinsellikle ilgili olduğu "A Billion Wicked Thoughts" ( Bir Milyon Kötü Düşünce) isimli kitapta açıklandı.
 
Google tüm operasyon için 1 milyondan fazla bilgisayar kullanıyor ve günlük 1 milyardan fazla arama isteğine yanıt veriyor.
 
Google Inc. şirketinin işe aldığı ilk çalışan olan Craig Silverstein şu an Google'ın Teknoloji Direktörü olarak görevine devam etmektedir.
 
Google, Googleplex olarak bilinen California Mountain View'daki ana merkezlerinin yakınında bulunan arazilerdeki otların büyümesini engellemek için keçi satın almıştır. Keçilerin otları yiyerek yangın tehlikesini azaltacağı düşünülmektedir.
 
"Bunu mu demek istediniz?" özelliği eklendiğinde Google'ın trafiği ikiye katlanmıştır.
 
2010 yılından beri Google neredeyse her hafta başka bir şirketi bünyesine katmıştır.
 
Kurulduğu günden bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek" olan Google'ın resmi olmayan sloganı ise "Don't be evil" yani "Kötü Olma"dır.
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim