• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ibadet odası kapatıldı

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ibadet odası kapatıldı
Dortmund Teknik Üniversitesi (TU) Müslüman öğrencilerin de mescit olarak kullanabildiği odayı kapattı.

Dortmund Teknik Üniversitesi (TU) Müslüman öğrencilerin de mescit olarak kullanabildiği odayı kapattı. 33 bin 500 öğrencisi olan Dortmund Teknik Üniversitesi (TU) tüm öğrencilerin dini ihtiyaçları için ancak 20 metrekarelik oda tahsis etti. Müslümanların daha fazla kullanması sonucu "kadınlara ayrımcılık yapılıyor, haremlik selamlık uygulaması var" diyerek odayı kapattı.

Dortmund Teknik Üniversitesi (TU) Müslüman öğrencilerin de mescit olarak kullanabildiği odayı kapattı. Ocak ayının ikinci haftasında bir şikayet üzerine başlayan tartışma sonucu üniversite yönetimi bu kararı aldı. 33 bin 500 öğrencinin okuduğu ve bunların içinde birkaç bin de Müslüman öğrencinin olduğu üniversitede tüm dinlere yönelik olmak üzere 20 metrekare büyüklüğünde bir oda tahsis edildi. Namaz vakitlerinde ise oda küçük portatif bir paravana ile bay ve bayanların ayrı ayrı namaz kılacakları bölme haline getiriliyordu.

Birkaç kadın odaya girdiklerinde Müslüman erkekler tarafından kapıda karşılanarak kadınlar için ayrılan küçük bölüme yönlendirildiklerini ifade ederek bunun kadınlara karşı ayrımcılık olduğu gerekçesi ile şikayette bulundular. Araya üniversitedeki "Eşitlik bürosu" girince de konu tamamen "kadınlara ikinci sınıf muamele yapılıyor" meselesine getirildi. Kısa zamanda medyada da aynı doğrultuda haberlerin çıkması ile birlikte Ocak ayı ikinci haftasında üniversite yönetimi odayı kapattı. Üniversite sözcüsünün açıklamasına göre bu konuda geri adım söz konusu değil.

Üniversite yönetimi yaptığı yazılı açıklamada odanın "tüm dinlere" tahsis edildiğini vurgularken Müslüman öğrencilerin diğerlerine baskın geldiklerini ve daha fazla kullanıma aldıklarını vurguladı. Üniversiteli gençler ise buna karşılık "Biz günde beş vakit kılıyoruz. Kışın kısa günlerinde ise orada tam dört vakit kılıyoruz." diyerek namaz vakitlerinin keyfe göre kendilerinin belirleyemeyeceklerine dikkat çekti. Odanın Müslüman'ın namaz kılacağı şeklinde dizayn edilmesini ise üniversite yönetimi "kabul edilemez ayrımcılık" olarak değerlendiriyor.

Konuya bir açıklamada Müslüman Öğrenciler ve Akademisyenler Konseyi'nden (RAMSA) geldi. RAMSA sitesinde yapılan açıklamada İslam'da kimsenin cinsiyetinden ya da ırkından dolayı ayrımcılığa uğramayacağını ve bunu reddettikleri belirtildi. Açıklamanın devamında "Müslümanların ibadetinde kadın erkek ayrı saflarda durulduğu bilinen bir gerçektir, aynen bazı Hıristiyan ve Yahudilerin kadın erkek ayrı ibadet ettikleri gibi." denildi.

MESCİT YASAĞI YAYGINLAŞACAK ENDİŞESİ VAR

Bir öğrenci son durumu özetlerken "Odanın kapısına "Güvenlik dolayısıyla kapalı" yazmışlar. Eskiden olduğu gibi merdiven altında kılacağız ama oraya da "yasak" ilanı asmışlar."

Diğer taraftan "Eşitlik Bürosu'nun meseleyi tamamen genelleyerek Aşağı Saksonya Hükümeti'nin Müslümanlarla olan anlaşmasını feshetmesini istemesi ise olayın artık "Müslümanlara karşı ayrımcılık" noktasına getirildiği endişelerini beraberinde getiriyor. Müslüman öğrenciler yaşananları "Bir olumsuz hava oluşturuluyor. Bu hava ile tüm üniversitelere aynı uygulamayı götürmek istiyorlar." cümlesiyle değerlendiriyor.

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ibadet odası kapatıldı

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ibadet odası kapatıldı

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ibadet odası kapatıldı

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ibadet odası kapatıldı

Dortmund Teknik Üniversitesi’nde ibadet odası kapatıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim