• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

"Çin seyahatim öncesi yaşananlar manidar"

"Çin seyahatim öncesi yaşananlar manidar"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ay sonu itibariyle bir Çin seyahatim söz konusu. Ve bu Çin seyahati öncesinde özellikle ülkemizdeki gelişmeler manidardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak dünyanın her köşesinde bizim soydaşlarımız var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyükelçilerle iftar programında bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen iftar programında yabancı misyon temsilcilerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki olayların beşinci yılında hem Türkiye'nin hem de uluslararası toplumun güvenliğinin ciddi tehdit altında olduğunu kaydetti.

"Yaklaşık 2 yıldır Paralel Devlet Yapılanması diye adlandırdığımız legal görünüm altında illegal faaliyetler yürüten bir örgütle mücadele içindeyiz.

Fakat burada son günlerdeki bir gelişmeyi özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu ay sonu itibariyle bir Çin seyahatim söz konusu. Ve bu Çin seyahati öncesinde özellikle ülkemizdeki gelişmeler manidardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak dünyanın her köşesinde bizim soydaşlarımız var. Balkanlardan Orta Asya'ya, Kırım'dan Kuzey Afrika'ya her bölgede bütün yaşanan hadiseler bizi doğrudan ilgilendiriyor.

Bu çerçevede Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan kardeşlerimize baskı yapıldığı iddiaları kamuoyumuzda hassasiyetlere yol açtı. Bilhassa medyada dolaşan önemli bir bölümünde yalan veya yanlış olan görüntüler ve haberler bu duyarlılığı ister istemez istismara açık hale getirdi. İstanbul'da küçük de olsa asla görmek istemediğimiz, asla tasvip etmediğimiz hadiseler yaşandı.

Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki Türkiye, tüm soydaşları ve kardeşleri gibi Çin'deki Uygur Türkleri'nin de sonuna kadar yanındadır. Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan kardeşlerimizle ilgili sıkıntıları en üst düzeyde dile getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz."

Türkiye'nin hassasiyetinin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisine iletildiğini bildiren Erdoğan, ay sonunda yapacağı Çin ziyaretinde meseleyi muhataplarının dikkatine getireceğini söyledi.

Erdoğan, "İstanbul'da yaşanan provokatif olaylar ne bizim misafirperverliğimize yakışır ne de Uygur kardeşlerimizin dertlerine derman olur. Bu konuda ülkemiz kamuoyunu dikkatli olmaya çağırıyor, provokatörlerin oyununa gelinmemesini rica ediyorum.

Ülkemize iş, için gezmek için, yaşamak için gelen Doğu Asya'lı tüm misafirlerimizin can ve mal ve güvenliği bizim namusumuzdur. Bu insanlara zarar veren herkes milletimizin en kadim töresi olan misafirperverliğine ihanet etmiş demektir. Güvenlik güçlerimizin de bu konuda çok daha dikkatli, çok daha hassas olacaklarına inanıyorum" diye konuştu.

"Çin seyahatim öncesi yaşananlar manidar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ'ın demokrasi, özgürlük ve onur mücadelesi veren Suriye halkına karşı kullanılmak amacıyla rejim tarafından desteklenen bir terör örgütü olduğunu kaydetti.

DEAŞ terör örgütünün insanlık dışı, barbarca eylemlerini bir kez daha kınadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yapılanların bizim dinimizle, ahlakımızla, vicdanımızla, kültürümüzle hiçbir ilişkisi yoktur. İnşallah bu kanser hücresinden beraber mücadeleyle hep birlikte kurtulacağız. Türkiye sınırlarının hemen yanı başında ne terörün kök salmasına ne de tek yanlı oldu bittilere rıza göstermeyecektir.

Suriye'de demografik yapıyı değiştirme girişimlerini asla kabul edemeyiz. Bu noktada uluslararası toplum Suriye'ye sadece DEAŞ merceğinden bakmayı bırakmalıdır. Suriye gerçek bir siyasi çözüme varılmadığı ve bu zeminde ülkede istikrar yeniden tesis edilmediği müddetçe terör örgütlerinin etkinliği devam edecektir.

300 bin insanın ölümüne neden olan bir rejimi savunmak insani değildir, vicdani değildir, İslami de değildir. Böyle bir noktada hala Suriye rejimini savunmanın uluslararası anlamda da takdir edersiniz ki asla yeri olamaz" diye konuştu.

Türkiye'nin başından buyana Suriye'de gerçek bir siyasi çözümü savunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede Cenevre Bildirisi'nden sapılmaması ve tam yetkili bir geçiş hükümeti marifetiyle Suriye'de istikrarın seçimler yoluyla, demokraside aranmasının öncelikle hedef olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bundan sonra da Suriye halkının halklı mücadelesini destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

Şiddetten kaçan Suriyelilere, din ve etnik ayrımı gözetmeksizin açık kapı politikasını izlemeye devam ettiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu anda Irak'tan 300 bin kişi, Suriye'den 1 milyon 700 bin olmak üzere 2 milyon insana biz ülkemizde ev sahipliği yapıyoruz. Ülkelerini terk eden Suriyelilerin yarıdan fazlası şu anda ülkemizde barınıyor. Tüm batıda acaba ne kadar Suriyeli var? Şimdi ben size bir rakam vereyim. Yaklaşık 250 bin civarında. Eğer işin ekonomik boyutunu düşündüğümüz zaman Türkiye'nin ekonomik gücü ortada batının ekonomik gücü ortada.

Ama batı 250 bin kişiye yaklaşık ev sahipliği yaparken biz 2 milyon insana ev sahipliği yapıyoruz. Şuana kadar yaptığımız harcama 6 milyar doları aşmıştır. Sadece Tel Abyad'daki gelişmelerden dolayı Haziran ayının ilk iki haftasında çoğu hasta, çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere 20 bini aşkın Suriyeli sığınmacıyı topraklarımıza kabul ettik.

Daha yeni olan olay bu. Ayn el Arap'tan diğer ismiyle Kobani'den gelenlere de etnik veya dini hiçbir ayrım yapmadan kapılarımızı aştık. Yaklaşık 1902 bin kişiye… Bir hafta, on gün içinde. Fakat bu olaylar üzerinden bize ve ülkemize karşı bir kara propaganda başlatıldı. Oradaki kardeşlerimize Kürt oldukları için sahip çıkmadığımız gibi alçakça bir yalan ortaya atıldı.

Bize bu söylendi. Benim, 'Kobani düştü, düşüyor' bu şekildeki ifademi bambaşka bir noktaya çekerek adeta bir Türkiye düşmanlığı pompalandı. Türkiye'nin ve bölgenin huzurunu, barışını ve kardeşliğini gölgelemek isteyen bu tür kampanyalara karşı hepimizin dikkatli olması gerekir.

Ben özellikle değerli dostlarımıza, büyükelçilerimize şunu hatırlatmak istiyorum. Sizler Ankara'da yaşıyorsunuz. Bu işi kaynağından özellikle Dışişleri Bakanlığımızdan, yetkilerden öğrenmeniz inanıyorum ki ülkelerinize de sağlıklı bilgi akışını sağlayacaktır. Ülkemizde geçici koruma altındaki Suriyeliler için harcanan bunca paradan sonra bugüne kadar uluslararası kaynaklardan bize ne gelmiştir diye sorarsanız, yaklaşık 400 milyon dolar.

Harcadığımız 6 milyar doları aştı ama bize gelen 400 milyon dolar. Beklentilerimizin çok altında kaldı. Ama buna rağmen biz yardım elimize asla çekmeyeceğiz. İnsani yardıma devam edeceğiz."

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres ile birlikte Mardin'deki Midyat kampına gittiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, orada Suriye'den gelen misafirlerle iftar yaptığını hatırlattı. Guterres'in konuşmasında, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kamp görmediğim için üzgünüm" sözlerini anımsatarak konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “'Eğitimiyle, sağlığıyla her şeyiyle bu kadar organize bir kamp göremediğim için üzgünüm' dedi. İşte bu hassasiyet içerisinde bunu sürdürüyoruz. Diğer yandan terörizmle mücadelede ayrım gözetilmemesi ve terörizmin herhangi bir kültürel aidiyetle dini, etnik gruplarla ilişkiden dirilmemesi gerektiğine inanıyoruz.

Her ülke adı ister DEAŞ, ister El-Kaide, ister PKK olsun teröristlere karşı bilgi paylaşımı dahil etkin işbirliği yapmak mecburiyetindedir. 'Benim teröristim iyi senin ki kötü' böyle bir anlayış olamaz. Teröristlerin hepsi vahşidir, hepsi kötüdür. Türkiye, Suriye ve DEAŞ bağlamında terör şüphesiyle bin 300'den fazla kişiyi tutukladı ve sınır dışı etti. Terörle ilgili faaliyetlerinden şüphelenilen 14 binden fazla insanın ülkeye girişi yasaklandı. Türkiye bir yandan sınırları içinde milyonlarca Suriye vatandaşının yükünü omuzlarken bir yandan da uzun kara sınırları boyunca güvenliğini sağlamanın çabası içindedir.

Bizim sadece Suriye sınırımız 910 kilometre. Buranın güvenliğini sağlamak durumundasınız. Bu yöndeki çalışmalarımız bütün kurum ve kuruluşların eşgüdümüyle devam edecektir. Bu mücadelenin başarısı için teröristlerin geldikleri ülkelerinde üzerlerine düşeni yapması gerekiyor.

Bize kimse 'benim ülkemden böyle bir terörist geliyor dikkat edin' demiyor. Derse zaten biz anında tutukluyoruz. DEAŞ'a potansiyel terörist akışı ancak bu şekilde durdurula bilir. Bu dayanışmayla durdurula bilir" şeklinde konuştu.

Mısır'daki kaygı verici gelişmeleri de ifade etmek istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, hapisteki Cumhurbaşkanı Mursi başta olmak üzere ülkedeki muhalif sesleri susturmaya yönelik girişimlere son verilmesinin şart olduğunu kaydetti.

“Meşru siyasetin alanının daraltılması, her türlü muhalif sesin terör damgası vurularak baskı altına alınması ülkede sadece istikrarsızlığın artmasına sebep olacaktır" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Böylesi bir tablo terör örgütlerini zemin kazanmasından başka bir amaca hizmet etmeyecektir. 9 tane alimi, ilim adamını, beyinlerine kurşun sıkarak öldürenler onları terörist olarak göstermenin senaryosunu da kendileri hazırlıyorlar. İşte bizim adli tıbbımız bu konuyla ilgili onlarda bir çalışma yaptılar ve gerçekten orada bu insanların bu ilim erbabının acımasızca öldürüldüklerini tevsik ettiler. Nitekim son zamanlarda yaşanan bu hadiseler endişelerimizi maalesef haklı çıkarıyor.

Mısır halkı bizim kardeşimizdir, kadim dostlarımızdır. Bir dostun görevi acı da olsa dostuna hakkı ve hakikati söylemek, samimiyetle, iyi niyetle doğru bildiklerini ifade etmektir.

Biz Mısır halkının dostu ve kardeşi olarak konuşuyoruz. Aynı şekilde Yemen'deki gelişmeleri de yakından izliyoruz. Ülkeni bugün içinde bulunduğu ve mezhepçi yaklaşımların ürünü olan durumdan üzüntü duyuyoruz. Yemendeki sorunların çözümü siyasi diyalog yoluyla mümkündür. Yemen'de üzerimize düşeni yapıyoruz ve tırlarla oraya da gıda yardımlarını, giyecek vs. gönderiyoruz.

İslam dünyasında bir mezhep savaşı çıkarmak isteyenlere karşı hep birlikte akıl ile, ahlak ile, vicdan ve idrak ile mücadele etmek zorundayız. Sünni, Şii kim olursa olsun hiçbir kimse mezhebinden, etnik kökeninden veyahut dinin dolayı ayrımcılığa ve haksızlığa maruz kalamaz.

Libya'da akanın kanın durması için BM öncülüğünde devam eden siyasi diyalog sürecinin tarafların mutabakatıyla biran önce sonuçlandırılmasını diliyoruz. İsrail-Filistin ihtilafı Orta Doğu'da barış ve istikrarın tesisini engelleyen sorunların başında geliyor.

Filistin halkının karşı karşıya olduğu tarihi adaletsizlik biran önce giderilmeli ve Filistin topraklarındaki işgal sonlandırılmalıdır.

1967 yılı sınırları içerisinde Başkenti Doğu Küdüs olan bir Filistin Devleti'nin kurulması artık ertelemez, bir ihtiyaç halini almıştır. Uluslararası toplumdan ve özellikle BM Güvenlik Konseyi'nden Filistinli kardeşlerimizin onurlu özgürlük mücadelesine gerekli desteği vermelerini bekliyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim