• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Bozkır: Kıbrıs sorunu uzun yıllar sonra çözülebilecek aşamaya geldi

Bozkır: Kıbrıs sorunu uzun yıllar sonra çözülebilecek aşamaya geldi
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun uzun yıllar sonra önemli bir noktada çözülebilecek bir aşamaya geldiğini...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun uzun yıllar sonra önemli bir noktada çözülebilecek bir aşamaya geldiğini söyledi. Bozkır, "Bunun tabiatıyla AB müktesebatına uyumu bakımından birincil düzenleme olarak sonucun işlenmesi önemlidir. 2016 yılının hem Kıbrıs sorununun çözüldüğü hem AB ilişkilerinin ilerleme kaydettiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz." dedi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'yu ziyaret etti. 64. hükümet kurulduktan sonra yeniden Avrupa Birliği (AB) Bakanı olarak görev aldığını hatırlatan Bozkır, Türkiye ve KKTC bakımından 2016 yılında çok yoğun bir gündem olduğunu kaydetti.

Avrupa Komisyonu ile AB ülkeleri ile çok yoğun temaslara başlamadan önce ilk ziyaretini KKTC'ye yapmayı arzu ettiğini aktaran Bozkır, "Burada hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem zatıaliniz hem Meclis Başkanımız ve bakanlarımızla görüş teatisini takiben Avrupa ülkeleri ile çok önemli gündemi başlatmayı arzu ettim. Öylelikle Kıbrıs sorunun çözümü bakımından yürütülmekte olan çok önemli görüşmelere Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği önemi ve desteği ifade etmek hem de buradaki görüşmelerimizden aldığımız bilgiler ve çok önemli enerji ile Avrupa'ya gitmek önem arz ediyor." şeklinde konuştu.

"250'NİN ÜZERİNDE REFORM YASASI GEÇECEK"

Avrupa Birliği ilişkilerinin hem KKTC hem de Türkiye için önemli olduğuna işaret eden Bozkır, "6 aydır seçim kampanyaları nedeniyle Meclis kapalıydı veya gereği gibi çalışamadı. 250'nin üzerinde reform yasası geçecek. KKTC'nin AB ilişkilerinde AB müktesebatına uygunluğu bakımından neye ihtiyacı varsa AB Bakanlığı olarak Türkiye olarak biz amadeyiz. Bütün arkadaşlarım zaten çok yoğun işbirliği içindeler. Birlikte çalışıyor olmaktan biz onur duyarız." ifadelerini kullandı.

"KKTC İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYI ARZU EDİYORUZ"

Kıbrıs sorununun uzun yıllar sonrasında önemli bir noktada çözülebilecek bir aşamaya geldiğine dikkat çeken Bozkır, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye olarak Kıbrıs sorunu Kıbrıs Türklerinin arzu ettiği şekilde iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm içinde sonuca ulaşmasını arzu ediyoruz. Bunun tabiatıyla AB müktesebatına uyumu bakımından birincil düzenleme olarak sonucun işlenmesi önemlidir. Bu konuda da Türkiye olarak sizlerle işbirliği yapmayı arzu ediyoruz. 2016 yılının hem Kıbrıs sorununun çözüldüğü hem AB ilişkilerinin ilerleme kaydettiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz."

KALYONCU: 35 BAŞLIKTAKİ ÇALIŞMALARIN ÖNÜ AÇILIYOR

Bozkır'ı kabulünde konuşan Başbakan Ömer Kalyoncu da AB çalışmaları ile ilgili Meclis'te bir komite olduğunu yasaları ve tüzükleri değiştirdiklerini aktardı. Kalyoncu, "Uyum çalışmaları yönünde şimdi 35 başlıktaki çalışmaların önü açılıyor. Birleşmiş Milletler'in kontrolünde yapılıyor. Umarız erken zamanda bu konuda hızlı adımlar atarız. Ama tabi bu önemli değil, önemli olan Kıbrıs sorununu çözebilmektir." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim