• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Bosna Hersek'in en büyük gazetesinden Zaman çalışanlarına destek

Bosna Hersek'in en büyük gazetesinden Zaman çalışanlarına destek
Zaman gazetesine kayyım atanmasını Bosna-Hersek'in en yüksek tirajlı gazetesi Dnevni Avaz da sert şekilde eleştirdi.

Zaman gazetesine kayyım atanmasını Bosna-Hersek'in en yüksek tirajlı gazetesi Dnevni Avaz da sert şekilde eleştirdi.

Bir süre önce aynı şekilde polis baskınana maruz kalan Dnevni Avaz gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Vele, Zaman gazetesini en iyi anlayacak kurumun kendilerinin olacağını ifade etti.

İşte Dnevni Avaz gazetesinin yazdığı mektup:

"Değerli meslektaşlar,

Türkiye'nin en çok satan gazetesi olan Zaman Gazetesinin haksız yere, arsızca, zorla ve hiç şüphe yok ki Recep Tayyip Erdoğan iktidarının yönetiminde elinizden nasıl alındığını son günlerde üzüntü, hayal kırıklığı ve haksızlığa karşı hissetiğimiz kızgınlıkla takip ediyoruz.

Son yapılanların "Zaman'ı susturma operasyonu olduğu, Türkiye'de eleştirel gazeteciliğin susturulmasına yönelik etkili bir yolun açıldığını, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın insan haklarını çiğnediği, büyük gazeteler üzerinde hâkimiyet sağlamak için Erdoğan'ın adli organları kullandığı" yönünde Amnesty International, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Gazetecileri Koruma Komitesi, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatović ve ABD Dışişleri Bakanlığı gibi yerlerden gelen uyarılar kulağımıza gelirken, ülkenizde medya özgürlüğüne karşı açılmış olan savaş halen sürmektedir.

Bosna-Hersek'te yaşayan gazeteciler ve genel olarak halkımız, Zaman gazetesine ait binanın önünde sakince protesto yapan ve "Gazetemizden elinizi çekin" dövizlerini elinde tutan suçsuz ve başörtülü kadınlar başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik uygulanan polis şiddetini gösteren karelerden dolayı son derece rahatsız olmuştur.

Değerli meslektaşlar, biz sizin yanınızdayız, çünkü 40 gün kadar önce Bosna-Hersek'in son 21 yıldır en çok satan ve en etkin gazetesi konumunda olan ve benim de genel yayın yönetmeni olduğum Dnevni Avaz gazetesini, Zaman"gazetesi olayında olduğu gibi "hukuki işler" mazeretiyle, maskeli ve elleri silahlı özel kuvvet mensupları basmıştır.

Dnevni Avaz gazetesine yönelik siyasi çevreler tarafından yapılan saldırının asıl amacı Bosna-Hersek toplumunun her kesimi tarafından özgürlüğün sesi olarak nitelendirilen gazetemizi susturmak veya kapatmaktı. Yaşanan olayların akabinde çalışanlarımız "Bizi korkutmayacak ve susturamayacaksınız" mesajını vererek bu yolda mücadele vereceklerini açıkça dile getirmişlerdir.

Türkiye kamuoyu bilmeli ki Bosna-Hersek hükümetinin bir kısmı ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında yapılan bir plan kapsamında gazetemizin kurucusu olan Fahrudin Radončić, Bosna'ya yapılacak olan muhtemel yatırımları görüşmek için Türkiye'ye gittikten sonra, bagajına yerleştirilecek olan para ve altın gerekçesiyle İstanbul'da tutuklanacaktı ve bu günlerde gazetenizin başına gelenlere benzer bir senaryo Dnevni Avaz gazetesinin başına gelecekti. Bu iki senaryonun benzerliği sizce de tuhaf değil mi?

Bütün bunlardan dolayı Dnevni Avaz ve Bosna halkı olarak Zaman gazetesi çalışanlarına ve yayın yönetmenlerine yönelik uygulanan zulmü herkesten iyi anlıyoruz.

AK Parti'den gelen siyasetçiler Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'e karşı ayrı bir sempati duyduklarını söylerler. İşte bu sebepten dolayı ona ait sıradaki sözü onlara hatırlatmak isterim: "Sadece korku duyan iktidarlar kalemden ve herkesin önünde söylenen sözlerden çekinirler ve yine sadece bu iktidarlar yazı yazanlara ve söz söyleyenlere karşı savaş açarlar."

Aliya İzzetbegoviç kendisine karşı açılan düzmece bir davada uzun bir hapis cezasına çarptırıldığı halde bu davadan zaferle çıkmış bir insandır.

Bu dönemde söylediği bir başka söz bugün bile kulaklarımızda çınlıyor ve bu sözü hem İstanbul hem de Ankara duymasını temenni ediyoruz

"Bütün sevgimi İslam'a verdim, iktidara hiç bir şey bırakmadım!"

Sevgili meslektaşlar ve dostlarımız, Bosna'dan en samimi ve en içten dileklerle sizleri selamlıyoruz.

Yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.

Sizi korkutmalarına ve susturmalarına izin vermeyin!

Size ve Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün iyi niyetli insanlara sevgilerimizi gönderiyoruz.

"Dnevni avaz"

Genel Yayın Yönetmeni

Faruk Vele"Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim