• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Batı yaptırımla tehdit etti, Yanukoviç ‘ateşkes’ dedi

Batı yaptırımla tehdit etti, Yanukoviç ‘ateşkes’ dedi
Aylardır süren siyasî kaosun önceki gün kanlı çatışmalara dönüştüğü Ukrayna’da dün muhalefet liderleriyle görüşen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç akan kanın durması için ‘ateşkes’ ilan etti.

Başkent Kiev’de salı günü 26 kişinin ölmesinin ardından gerçekleşen görüşmeler sonucunda yapılan açıklamada, tarafların,  ülkede istikrar ve barışın amaçlandığı diyalog sürecine başladığı bildirildi. Ateşkes, Batı’nın Kiev’e yönelik yaptırım tehditlerinin ardından geldi.

Kiev’i savaş alanına çeviren çatışmalar sonrasında ABD ve Avrupa Birliği’nden ardı ardına hükümet karşıtı protestoculara karşı aşırı güç kullanılmasını kınayan açıklamalar geldi. AB dışişleri bakanları, Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasından (1991) bu yana en kötü şiddet olaylarının yaşandığı Ukrayna’ya yönelik yaptırımları görüşmek üzere olağanüstü toplanma kararı aldı. Paris’te buluşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaptırımlarla, AB’nin Ukrayna’daki krize siyasî çözüm bulunması konusunda ne kadar ciddi olduğunu göstereceğini belirtti. Ukrayna’da Rusya ile adeta yeniden soğuk savaş yaşayan ABD de benzer müeyyide kararı almaya hazır olduğunu bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama Meksika’dan yaptığı açıklamada barışçıl gösterilere karşı güç kullanılmasından kaçınılmasını, aksi halde bunun sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

    Bu tehditlerin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan geç saatlerde yazılı bir açıklama geldi. Muhalefet liderleri Arseniy Yatsenyuk, Vitali Klitçko ve Oleh Tyahnybok ile görüşen Yanukoviç, ‘ülkede toplumsal barışın sağlanması ve akan kanın durması amacıyla ateşkes ilan ettiklerini ve müzakere sürecine başladıklarını’ ilan etti. Ateşkesin neyi kapsadığı ve sürecin nasıl işleyeceğine dair detay ise verilmedi. Ancak kasım ayından bu yana süren hükümet karşıtı gösterilerin başını çeken muhalif liderlerden Vatan Partisi Başkanı Yatsenyuk, polisin Bağımsızlık Meydanı’ndaki kampa müdahale etmeyeceğini bildirdi.

    Salı günü yangın yerine dönen Kiev’de dün gergin bir bekleyiş vardı. Protestocular, polisin müdahalesine karşı direnmek üzere taş toplayıp molotof kokteyli hazırladı. Yer yer polisle küçük çaplı çatışmalar da yaşandı. Hükümet ise protestoculara katılımı engellemek üzere Kiev’de metro ulaşımını durdurdu, ana caddeleri trafiğe kapattı. Ancak Batı yanlılarının çoğunlukta olduğu ülkenin batısındaki Lviv şehrinde hükümet karşıtları bölgesel idare merkezini ele geçirip özerklik ilan etti. Ivano-Frankivsk şehrinde de hükümet binaları tahrip edildi. Ternopil’de Polonya’ya giden karayolu göstericiler tarafından kapatılırken, şehirdeki polis merkezi ateşe verildi. Bu olayların ardından güvenlik teşkilatı SBU, ‘ülkenin bazı bölgelerinde karakollardan çok sayıda silah ve mühimmat ele geçiren radikal grupların yasadışı eylemlerini durdurmak için’ terör alarmı verdi. Yanukoviç de sürpriz bir kararla  Genelkurmay başkanlığına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Yury Ilyin’i atarken, tayinin sebebi konusunda bir açıklama yapılmadı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim