• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 12 °C

Avrupa Parlamentosu seçimleri

Avrupa Parlamentosu seçimleri
Almanya Başbakanı Merkel: "Birlik partileri saygın bir sonuç aldı"

Almanya Başbakanı Merkel, dün yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) aldığı seçim sonucundan memnun olduğunu belirterek, "Birlik partileri saygın bir sonuç aldı" dedi.

Merkel, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Genel Merkezi’nde partisinin yönetim kurulu toplantısının ardından  CDU’nun seçimlerdeki liste başı adayı David McAllister ile yaptığı açıklamada, yönetim kurulunda dün yapılan seçimlerin değerlendirildiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde CDU/CSU’nun Almanya’da en güçlü parti çıkarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) 8 puan önünde yer almasından ve Avrupa Halk Partisi’nin AP’de en büyük grubu oluşturmasına katkı sağladıklarından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Merkel, birlik partilerinin saygın bir sonuç aldığını belirtti.

Seçimlerden sonra bu hafta ve gelecek hafta yapılacak toplantılarda kimin hangi göreve geleceğinin görüşüleceğini kaydeden Merkel, Avrupa Halk Partisi’nin ve Sosyalist Grubu’nun tek başında AB Komisyon Başkanını seçmek için AP'de yeterli sandalyeye sahip olmadığına işaret etti.

Bu konuda görüşmelerin yapılması gerektiğini ve Almanya Başbakanı olarak kendisinin de görüşmeler yapacağını ifade eden Merkel, AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının yarın akşam toplanacağını ve AB’deki işsizlikten rekabet edebilirlik konusuna kadar bir çok maddenin ele alınacağını kaydetti.

Merkel, AP seçimlerinde yüzde 7 oy alarak sürpriz bir sonuca imza atan avro karşıtı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisine ilişkin ise AfD ile birlikte çalışılma yapmanın CDU kurullarında oybirliği ile reddedildiğini ifade etti. Başbakan Merkel, CDU ve CSU’nun AfD seçmenleri ve onların endişeleriyle ilgilenmesi gerektiğini vurguladı.

AB ülkelerinde aşırı sağcı partilerin güçlenmesine ilişkin olarak da Merkel, bunun üzücü olduğunu söyledi ve daha fazla istihdam ve ekonomik büyüme politikasıyla aşırı sağa karşı konulması gerektiğini dile getirdi.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de partisinin olağanüstü bir seçim başarısı elde ettiğini bildirdi. SPD’nin geçen seçimlere göre 2,5 milyonun üzerinde daha fazla oy aldığına ve oylarını yüzde 6,5 artırdığına işaret eden Gabriel, SPD’nin "mükemmel bir seçim sonucu" elde ettiğini kaydetti.

Seçim sonuçlarına göre AP’de Avrupa Halk Partisi’nin önde olduğunu ancak tek başına çoğunluğu sağlayamadığını hatırlatan Gabriel, Jean-Claude Juncker’in AP’de AB Komisyon Başkanı seçilmesi için Avrupa Halk Partisi’nin kendilerine öneriler getirmesi gerektiğini kaydetti. Sosyal demokratların bir şekilde çoğunluğu elde etmek için popülist ve Avrupa karşıtlarıyla koalisyon yapmayacağını vurgulayan Gabriel, bunu muhafazakar partilerden de beklediğini kaydetti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de partisinin AP seçimlerinde aldığı yüzde 10,7’lik oy oranını "mükemmel bir sonuç" olarak niteleyerek, "Şimdi önümüze bakacağız" dedi. Özdemir, Almanya’da geçen yıl yapılan genel seçimlerden sonra partisinde yaşanan değişimi seçmenin desteklediğini belirtti.

Özdemir ayrıca, Başbakan Merkel’den avro karşıtı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisi ile ittifak yapmamasını isteyerek, demokratik ve halk partilerinin aşırı sağa yönelmemesi gerektiğini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim