• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Arabistan'dan 1 milyar dolarlık talimat

Arabistan'dan 1 milyar dolarlık talimat
Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in, "Lübnan ordusuna 1 milyar dolar yardımda bulunulması" talimatı verdiğini belirtti.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Hariri,  Cidde'de kraliyet sarayında düzenlediği basın açıklamasında "Suudi Arabistan  Kralı Abdullah, bana Lübnan ordusuna ve ulusal güvenliğe 1 milyar dolar yardımda  bulunulması, talimatı verdiğini söyledi. Söz konusu yardım, Suudi Arabistan'ın  dostu Lübnan'ın güvenliği ve istikrarının korunması için ordunun ve ulusal  güvenliğin imkanlarını arttırmak kapsamında yapıldı" dedi. 
 
  Lübnan'ın Suriye sınırında yer alan Arsal kasabasında yaşanan  çatışmaları hatırlatan Hariri, Suudi Arabistan'ın söz konusu desteğinin şu  dönemde "çok önemli" olduğunu kaydetti. 
 
 Ülkesinde özellikle cumhurbaşkanının bulunadığı bu ortamda gerçekten  zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Hariri, şunları kaydetti: 
 
"Teröristlerin önde gelenlerinden birinin gözaltına alınmasınına  ardından Arsal'da yaşananlar orduya yönelik terör saldırısıdır. Suudi Arabistan  Kralı'nın birkaç gün önce İslam ümmetini ve uluslararas topumu İslam aileminde  yaşanan terör eylemlerine ve Irak, Suriye ve Lübnan'da ortaya çıkan tekfir  hareketlerine karşı uyardığını görmüştünüz. Bu bölge üzerindeki planları en iyi  Allah bilir." 
 
 Fransa'nın Lübnan'a desteği konusuna da değinen Hariri, "Fransa  isteğimize cevap verdi. Bu silahlar, Lübnan ordusunun ülkesini koruması içindi.  Her türlü silah yardımına ihtiyacımız var. Ve bu konuda ilkesel olarak  anlaşmıştık ancak tank, helikopter gibi ağır silahlar konusundaki anlaşmalar  zaman alıyor" şeklinde konuştu. 
 
 Lübnan eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Aralık ayında "Suudi  Arabistan'ın, Lübnan ordusunun kapasitesini artırmak ve yeni silahlar almasına  yardımcı olmak amacıyla 3 milyar dolarlık yardımda bulunma kararı aldığını"  açıklamıştı. Suudi Arabistan tarafından yapılacak 3 milyar dolarlık silah  yardımının Fransa'dan karşılanacağı belirtilmişti. 
 
Hariri'nin sözünü ettiği 1 milyar dolarlık desteğin daha önce  açıklanan 3 milyar dolarlık yardım dahiliinde olup olmadığı konusunda herhangi  bir bilgi verilmedi. 
 
 Lübnan ordusu, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi olduğu iddia  edilen Ebu Ahmed el-Cuma'yı tutuklamasının ardından Arsal kırsalında, bazı  silahlı gruplarla Lübnan ordusu arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bunun ardından  dün "insani yardımların ulaştırılması, bölgeden yaralıların çıkarılması,  alıkonulan askerlerin serbest bırakılarak silahlı grupların bölgeden ayrılması"  şartlarını içeren 24 saatlik ateşkes sağlanmıştı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim