• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Almanya'dan sosyal medyaya takip

Almanya'dan sosyal medyaya takip
Alman Dış İstihbarat Servisi yabancı ülkelerdeki sosyal paylaşım sitelerinde eşzamanlı izleme yapabilmek amacıyla teknik yatırım yapacak.

Alman medyasında yer alan habere göre, BND'den sızan ve konu kısmında ''izleme verilerinin eşzamanlı olarak analiz edilmesi'' yazan evrakta, Almanya dışındaki ülkelerde Twitter, Facebook ve Flickr gibi sosyal paylaşım sitelerini yakın takibe alabilmek için teknik yatırımda bulunulacağı ifade ediliyor.
 
Yapılacak teknik yatırımla BND, sosyal paylaşım ağ kullanıcılarının hesaplarındaki verileri eş zamanlı olarak takip edebilecek. BND, yıl içerisinde alt yapısını tamamladıktan sonra internet blogları, forumlar, internet portalları ve sosyal paylaşım sitelerini sistematik olarak analiz edebilecek. Böylelikle diğer ülkelerdeki toplumların görüş ve tutumları da anında BND'ye, o ülkedeki durum hakkında anlık bir bilgi vermiş olacak.

Söz konusu evrakta, teknik modernizasyon programının bir parçası olduğu belirtilen çalışmaların, 2020 yılına kadar devam edeceği ve çalışmaların maliyetinin yaklaşık 300 milyon avro olacağı, Federal Meclis'in (Bundestag) de önümüzdeki hafta bütçeyi onaylamasının beklendiği ifade edildi.

BND'nin teknik modernizyonu kapsamında, internetin izlenmesinin yanı sıra biyometrik ve otomatik fotoğraf tanıma sistemlerinin de geliştirileceği belirtildi.

Alman dış istihbarat servisi BND'nin teknik konuda ABD ve İngiltere gibi dost ülkelerin istihbarat servislerinin sistemlerinden geride olduğu ve bu nedenle böyle bir yatırıma gereksinim duyulduğu ifade ediliyor. Böyle bir yatırım yapılmaması durumunda BND'nin İtalya ve İspanya gizli servislerinin de arkasında kalacağı uyarısı yapılıyor.

Muhalefet tepkili

BND'nin teknik alt yapısını yenilemesi ve yatırım yapması, muhalefet partileri tarafından sert dille eleştirildi. 

Sol Parti Meclis Grup Başkan Yardımcısı Jan Korte, "Sol Parti bu saçmalığı engellemek için elinden gelen herşeyi yapacak" dedi.

Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele de "Teknik yenilikler yapılmadan önce BND'nin yurt dışındaki görev tanımının belirlenmesi gerekir" değerlendirmesi yaptı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim