• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

Almanya’da nükleer enerji bitiyor: Son santraller bugün kapatılacak

Almanya’da nükleer enerji bitiyor: Son santraller bugün kapatılacak
Almanya'da son kalan üç nükleer santral, uzun süren tartışmaların ardından bugün kapatılacak. Sanayi ülkesinde enerjinin yüzde 6,5’ini karşılayan santraller, Ukrayna işgalinin ardından patlak veren enerji kriziyle bu yıla ertelenmişti.

Rusya’nın ikinci yılında süren kanlı Ukrayna işgalinin ortaya çıkardığı ‘enerji belirsizliği’ devam ederken, Almanya’da bulunan son üç nükleer santral bugün kapatılacak.

Tesisler, Saksonya'nın kuzeyindeki Emsland'da, Bavyera'daki Isar 2 sahasında ve Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim'da bulunurken, Almanya’nın nükleer enerjiyi bırakma çabaları, 12 yıl önce Japonya'daki Fukuşima felaketinin ardından hız kazanmıştı.

MERKEL 2036’YI İŞARET ETMİŞTİ

Almanya geçen yıl, Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzını azaltması ve kış boyunca enerji kıtlığına ilişkin endişeleri tetiklemesinden sonra, 2022'de ülkenin elektriğinin yaklaşık yüzde 6,5'ini sağlayan üç tesisin kapatılmasını ertelemişti.

Ülke, yirmi yılı aşkın bir süre önce, teknolojiye karşı uzun süredir devam eden bir kampanyanın ortasında nükleer enerjiyi aşamalı olarak kaldırmaya başladı, ancak 2010 yılında dönemin başbakanı Angela Merkel, ülkenin 17 nükleer santralinin ömrünün en geç 2036 yılına kadar uzatıldığını duyurdu.

Ertesi yıl bu politika, bir deprem ve tsunaminin Japonya'daki Fukuşima’daki nükleer santralde reaktörlerin erimesine neden olarak nükleer enerji karşıtı protestolarla beraber siyasi kararlılığı tetiklemesiyle hızla tersine döndü.

CEVAPSIZ SORULAR

2003'ten bu yana 16 reaktörünü kapatan Almanya’daki son kapatmalar, enerji kaynaklarının güvenliği ve ülkenin karbon emisyonları hakkında soruları gündeme getirdi. Ülke, tüm kömürle çalışan elektrik santrallerini 2030'de planlanan ilk tur kapatmalarla birlikte 2038'e kadar kapatmayı planlıyor.

Ancak parlamento, elektrik üretimine yardımcı olmak için naftalin kömürle çalışan elektrik santrallerini yeniden açmaya yönelik acil durum yasasını geçen yıl onayladı. Ukrayna savaşının başlamasından bu yana sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmek için daha fazla terminal inşa etme çabası da hızlandı.


İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim