• BIST 9889.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Alman bakan: İslam’ı istismar edenlere geçit vermiyoruz

Alman bakan: İslam’ı istismar edenlere geçit vermiyoruz
Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İslam'a karşı önyargıların yıkılması için hazırlanan ve kendileri tarafından desteklenen videoların...

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İslam'a karşı önyargıların yıkılması için hazırlanan ve kendileri tarafından desteklenen videoların 1 milyon kişi tarafından izlendiğini söyledi. De Maiziere, "Cehaletin korkuları, korkuların ise nefreti doğurduğunu tespit ediyoruz. Bu nefreti körükleyenlere karşı siyasi mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecek." dedi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İslam dinini siyasi ideolojileriyle istismar edip gençleri terör örgütlerinin ellerine itenlere karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Bakan de Maiziere, "İnternet ağını, sosyal medyayı kin saçanların ve aşırıların eline teslim etmeyeceğiz, bilakis İslamiyet'le ilgili aydınlatarak, gerçeklerle ve farkları vurgulayarak dedikodulara ve nefrete karşı mücadele edeceğiz." dedi. İslam inancı hakkında öne sürülenlerin bilgisizliklerden kaynaklandığının altını çizen Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan de Maiziere, "Cehaletin korkuları, korkuların ise nefreti doğurduğunu tespit ediyoruz. Bu nefreti körükleyenlere karşı siyasi mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecek. Bunun için Müslüman ailelerin, derneklerin, sınırlı etki alanları olsa da cemaatlerin, spor derneklerinin, okulların yardımına ihtiyacımız var." diye konuştu.

Berlin'deki Federal Siyasi Bilgilendirme Merkezi (bpb) tarafından düzenlenen "Demokrasiyi korumak. Sicil toplumu güçlendirmek" isimli panelde konuşan Bakan de Maiziere içinde başörtülü Müslüman öğrenci Nemi El-Hassan'ın da olduğu İslamiyet'e karşı önyargılarla mücadele amacıyla hayata geçirilen Youtube video bilgilendirme projesinden övgüyle söz etti. "Videolar 1 milyon kez izlendi. Bu güzel ve bu şekilde de devam etmeli." dedi.

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu projenin mesajı toplumdaki çoğulculuğun açık biçimde kabul edilmesidir ve insanların Anayasaya saygı duyarak barış içinde birlikte yaşamalarıdır. Biz, İslam'ın rolünün aydınlatılmasını istiyoruz, siyah-beyaz yorumlara ve aşırılıklarla mücadele etmek istiyoruz."

"GENÇLERE SAHİP ÇIKACAĞIZ" MESAJI

Açıklamalarının devamında gençlerin ailelerinden uzaklaştırılarak savaş bölgelerine gitmelerinin engellenmesi için kendilerine doğru bilgiler verilmek suretiyle sahip çıkıldığını anlatan Thomas de Maiziere, "Gençlerin yanlış fikirler edinerek eski ve köklü geleneğe sahip İslam dinini yanlış kavramalarını, bundan dolayı radikalleşmelerini, demokrasiden ve ailelerinden uzaklaşarak savaş bölgelerine gidip terörü desteklemelerini istemiyoruz." şeklinde konuştu.

"MÜSLÜMANLARA YÖNELİK NEFRET YORUMLARI HAKKINDA EYALETLERLE GÖRÜŞÜLECEK"

Sosyal medyada Müslümanlara yönelik suç niteliği taşıyan nefret söylemleriyle mücadele için eyalet hükümetleriyle görüşüleceği duyurusunda bulunan de Maiziere, "Büyük boyutlardaki suçlarla mücadele için aynı çocuk istismarına karşı ortak işbirliğinde olduğu gibi bu konuda da işbirliği içinde olunmalıdır. Bu nefret söylemlerinin ihbar edileceği merkezler olmalı. Meslektaşım (Federal Adalet Bakanı) Heiko Maas bu konuda aktif çalışıyor." dedi.

İnançlı Müslümanlara yönelik saldırıları kastederek "içinde bulunulan zor zamanlarda kavramların basitleştirilerek olumsuz söylentilerle manipüle edildiğini" kaydeden Thomas de Maiziere, diğer taraftan ise Müslümanlık iddiasıyla İslam'ı kullanarak dine zarar veren IŞİD mensupları gibi kişilerle birlikte mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Günümüzde birçok insanının gazete okumadığını, sadece kendi görüşüne yakın sosyal medya platformlarından bilgilendikleri tespitini dile getiren Bakan, "Bu nedenle bugün tüm insanlara ulaşabilmek için sosyal medyada tekliflerinizin olması gerekiyor. Bir süredir biz de bunun için çalışıyoruz ve İslamiyet konusunda bilgilendiriyoruz." dedi.

Bu arada Youtube video projesinde yer alan Nemi El-Hassan, kendisine yönelik tehditlere rağmen çok sayıda olumlu mesajlar aldığını ifade ederek, "Olumsuz söylemlere karşı en güzel cevap yola devam etmektir." dedi.

Mirko Drotschmann ise "Müslüman olmamama rağmen Müslümanlara karşı önyargıları yıkmaya ve dini kullanan radikallere karşı da aydınlatmaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim