• BIST 9794.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

ABD'deki silahlı saldırıda 'IŞİD' iddiası

ABD'deki silahlı saldırıda 'IŞİD' iddiası
ABD'de 14 kişinin ölümü ve 21 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırıda, kadın saldırganın olaydan önce sosyal medya hesabından IŞİD liderine bağlılık mesajı paylaştığı iddia edildi.

ABD'nin California Eyaleti'nde 14 kişinin ölümü ve 21 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırının nedenine ilişkin soruşturma sürüyor.

Güvenlik güçleri, saldırının iş yerindeki husumet nedeniyle mi, yoksa terör eylemi amacıyla mı gerçekleştirildiğini tespit etmeye çalışıyor.

FBI ajanlarının saldırının meydana geldiği yerin yakınlarındaki Corona kentinde bir evde ikinci kez arama yaptığı öğrenildi. Evde yaşayanların, polis tarafından öldürülen saldırgan çift Seyid Rıdvan Faruk ve eşi Taşfin Malik ile ilişkileri ve aramanın sonuçlarına ilişkin açıklama yapılmadı.

Polisin, evdeki aramanın ardından bir kişiyi kelepçeleyerek götürdüğü belirtildi.

Saldırıda ölen 14 kişiden 12'sinin Seyid Rıdvan Faruk'un da çalıştığı merkezdeki iş arkadaşları olduğunun belirlenmesi, saldırının nedeninin iş yerindeki husumet olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

IŞİD'e bağlılık iddiası

Öte yandan, ABD basının güvenlik kaynaklarına dayandırdıkları haberlerinde, kadın saldırgan Taşfin Malik'in saldırıdan önce sosyal medya hesabından IŞİD liderine bağlılık içeren paylaşımda bulunduğu ancak daha sonra bunu sildiği iddia edildi.

New York Times gazetesi ise saldırının IŞİD'in direktifi ve yönlendirmesi ile yapıldığına ilişkin delil olmadığını duyurdu.

NRA yöneticisine "terörist" suçlaması

Daily News gazetesi ise ilk sayfasında saldırganlardan Faruk'un resmine yer vererek "Bu bir terörist" ifadesini kullandı. Faruk'un resminin altına son iki üç yılda farklı nedenlerle toplu katliam yapan bazı beyaz ABD'lilerin resimlerini de ekleyerek, "Ancak bunlar da terörist" ifadesini kullandı.

Gazete, o resimlerin yanı başına da Ulusal Tüfek Derneği'nden (NRA) Wayne LaPierre'in resmini koyarak, "Ve bu adam da" diye yazdı.

Saldırı "terör eylemi" olarak soruşturulacak

FBI, ABD'nin California Eyaleti'nde 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıyı "terör eylemi" olarak soruşturduklarını bildirdi.

FBI Los Angeles Direktör Yardımcısı David Bowdich, gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmanın bu aşamadan itibaren FBI tarafından yürütüleceğini ve konunun, edinilen "bilgi ve bulgular ışığında terör eylemi" olarak soruşturulacağını söyledi.

Öte yandan, çiftin yaşadığı ev gazetecilere açıldı ve zanlıların özel eşyaları ve aile fotoğraflarının görüntülenmesine izin verildi. 

Bowdich, saldırganların kullandığı iddia edilen saldırı tipi iki tüfeği yasal olarak satın alan ve daha sonra Faruk'a veren kişinin ifadesini aldıklarını ancak bu kişinin gözaltında olmadığını kaydetti.

Aile avukatından önemli iddialar

Zanlıların aile Avukatı David Chelsey ise CNN'e yaptığı açıklamalarda, önemli iddialar gündeme getirdi. Polis açıklamalarında birçok boşluk olduğunu ve bazı iddiaların mantıklı olmadığını savunan Chelsey, Taşfin Malik'in 40 kilogram civarında, silah taşıyamayacak ve iddia edilen askeri elbiseleri giyemeyecek kadar zayıf olduğunu söyledi.

Chelsey mülakatta, "Anladığım kadarıyla çift (Malik ve Faruk), söz konusu araçta elleri kelepçeli, vurulmuş ve yüzleri yere dönük halde bulunmuşlar. Burada bir çok konu var mantıklı olmayan" ifadelerini kullandı.

Faruk'un daha önce bu tür bir eylemi gerçekleştirebilecek eğitim almadığını ve boru tipi bomba yapımını bilmesinin mümkün olmadığını savunan Chelsey, sunucunun "Eylemi onların yapmadığını mı söylüyorsunuz?" sorusu üzerine de Faruk'un böyle bir saldırıyı yapabileceğine ilişkin delil olmadığını söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim