• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

ABD'de 'Volcker Kuralı' onaylandı

ABD'de düzenleyici kurumlar, 'Volcker kuralı' olarak bilinen ve bankaların kendi paraları ile yapacakları yatırımlara sınırlama getiren düzenlemeleri onayladı. Wall Street, işlemlerde daha sıkı denetimle karşı karşıya kalacak.

ABD'de beş düzenleyici kurum,  finansal kriz öncesinde Wall Street bankalarının kendi paralarını kullanarak yaptığı işlemlerden çok büyük kârlar elde
etmelerinin yolunu açan riskli işlemlerine sınırlama getirecek olan Volcker kuralını onayladı.

Volcker kuralı olarak adlandırılan önlem aslında Wall Street'te reform getiren 2010 tarihli Dodd-Frank yasasının yenilenmiş versiyonu olarak da tanımlanıyor.

Bu kuralla bankaların tek şirketleri ya da genel finans  sistemini tehdit edecek kadar büyük ve riskli spekülatif işlemler yapması yasaklanıyor.

ABD Merkez  Bankası'nın (Fed) eski başkanlarından Paul  Volcker, riskin düşürülmesini amaçlayan temel bir önlem olarak, bankaların kendi parasıyla işlem yapmalarını kontrol altına alacak kuralların yolunu açmıştı.

Bankalar sektöre dair düzenlemelerin yumuşatılmasını beklerken, düzenleyici kurumlar kuralları daha da sertleştirdi. Düzenleyici kurumları buna iten nedenlerden biri ise,
JPMorgan'ın kredi piyasasında aldığı büyük pozisyondan kaynaklanan 2012'deki 6 milyar dolarlık işlem zararı oldu. Düzenleyici kurumlar, reformun karmaşık yapısı üzerinde  iki yıldır çalışıyordu. Kurumların dün imzaladığı 900 sayfalık metin, yasalara uygun işlemler için daha daraltılmış istisnalar tanıyor.

Washington merkezli bir grup olan Better Markets, Volcker kuralına nihai şeklinin verilmesini "Wall Street için önemli bir yenilgi" olarak tanımlarken, Bank of America CEO'su Brian Moynihan dün katıldığı bir konferansta yaptığı açıklamada, bunun bankasına maliyetinin, gelirlerde her çeyrek için 500 milyon dolara kadar ulaşabileceğini söyledi.

Moynihan, "Hiçbir şeyi çok büyük boyutlarda değiştireceğini sanmıyorum" ifadesini de kullandı.

Kural, aşırı risk alan işlemcilerin büyük ikramiyelerle  ödüllendirilmesini de engelliyor.

Bankaların, Volcker kuralına uygun yeni yönetmeliklere tam uyum sağlamaları için verilen süre ise bir yıl uzatılarak Temmuz 2015'e alındı.

Bazı büyük bankalar krizden önce çok yaygın olan en riskli işlem faaliyetlerinin bir kısmını halihazırda sonlandırmış bulunuyor.

www.istanbulhaber.com

 
 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim