• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

7.9'luk Deprem Nepal'i yıktı!

7.9'luk Deprem Nepal'i yıktı!
Nepal'i 7.9'luk deprem vurdu. Ölü sayısı 1251 ancak hızla da artıyor. Komşu ülkelerde de 49 kadar can kaybı var. Yollar ve havalimanları kapandı. Nepal dünyaya acil yardım çağrısı yaptı

Nepal dün 7.9 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Şiddetli sarsıntı 550 kilometre uzaklıktaki komşu ülke kentlerinde dahi hissedildi. Yaklaşık 1251 kişi yaşamını yitirirken, sarsıntının hissedildiği Hindistan başta olmak üzere diğer ülkelerde de 49 kişi can verdi. Enkaz altından canlı kurtarma çalışmaları sürerken, her geçen saat bilanço daha da ağırlaşıyor.
Doğu Asya ülkesi Nepal'de, 81 yıldır yaşanan en şiddetli depremin merkez üssü, başkent Katmandu'nun 80 km kuzeydoğusu ile Pokhara şehri arasında... 2 dakikaya yakın süren ve yerel saat ile 11.56'da yerin 11 kilometre derinliğinde yaşanan deprem, komşu ülkeler Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te de hissedildi. 35'i Hindistan'da olmak üzere çevre ülkelerde de 49kişi hayatını kaybetti.

KAMYONLARLA YARALI TAŞINIYOR
Depremin merkez üssünün yaklaşık 2.5 milyon kişinin yaşadığı ve evlerin çok sağlam olmadığı Katmandu Vadisi'nde olması nedeniyle ölü sayısının çok yüksek olmasından endişe ediliyor. Depremde hayatını kaybedenlerin bin 251 kişi olduğu bildirildi.
Çoğu yerde yollar kapandığı için, yardım ulaşması da güçleşiyor. İnsanlar kendi imkanlarıyla enkaz altındakilere ulaşmaya çalışıyor. Bölgedeki bir gazeteci de hastanelere "kamyonlarla" yaralı taşındığı gözlemini aktardı.
Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal ise "Ölü sayısını teyit etmeye çalışıyoruz. Ama çok sayıda var. Uluslararası yardıma ihtiyacımız var. Başkent ve çevresinde çok sayıda bina yıkıldı, ana yollar kapalı, enkaz altında çok sayıda kişi var" açıklamasını yaptı. Nepal'in tek uluslararası havalimanı olan Katmandu'da uçuşlar ertelendi. Katmandu'da ulaşılan ceset sayısının 585'e ulaştığı bildirildi.
Başkentte yıkılan binalar arasında tarihi kalma tapınak ve kulelerin de bulunduğu açıklandı. Başkentin simge yapıtlarından Dharahara Kulesi'nin de yıkıldığı açıklandı. 1800'lerde yapılan ve UNESCO'nun tarihi yapı olarak tanıdığı Dharahara Kulesi'nin enkazının altında 50 kişinin kaldığı öğrenildi.

ÖLEN YA DA YARALANAN TÜRK YOK
Depremin ardından yaşanan büyük panik ile halk sokaklara aktı. Devlet radyo ve televizyonlarından halka evlerinden uzak durmaları çağrıları yapıldı. Nitekim esas depremden sadece yarım saat sonra 6.6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı yaşandı.
Nepal'de 1934'de 8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Söz konusu sarsıntıda Katmandu, Bhaktapur ve Patan gibi kentler tamamen yerle bir olmuştu. Kayıtlara geçen en şiddetli deprem ise 1960'da Şili'de olmuş, 9.5'lik sarsıntıda yaklaşık 1700 kişi can vermişti.
Türk Dışişleri, ülkede yaralanan veya hayatını kaybeden Türk vatandaşı olmadığını açıkladı.

EVEREST'E TIRMANAN DAĞCILARI DA VURDU
Dağcıların Himalayalar'a en yoğun gittiği sezon olması, felakete yeni bir boyut kattı. Sarsıntının tetiklediği çığ felaketinde, Everest'e tırmanmaya çalışan en az 8 dağcının öldüğü bildirildi. Kamp alanlarında,tonlarca karın altında kalan çadırlarda çok sayıda insan olduğu ve ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. Yaralıların tam sayısı da henüz tespit edilebilmiş değil. Depremin şiddeti ve yıkımı sosyal medya kanalıyla da paylaşılıyor. Twitter ve Facebook üzerinden paylaşılan karelerde, yolların enkazlar ve dağlardan düşen dev kayalar nedeniyle kapalı olduğu görüldü. Sarsıntının etkisiyle ayrıca birçok bölgedeki yollar ikiye ayrıldı. Nepalli Twitter kullanıcıları, o korkunç anları, "Sanki dünya yerinden oynuyordu" şeklinde anlattı.

Etiketler:
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim