• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Zübeyde Hanım Heykeli Modern Bir Görünüme Kavuştu

Zübeyde Hanım Heykeli Modern Bir Görünüme Kavuştu
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Edirne'de düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Edirne'de düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Cumhuriyeti'ni kadınların kurduğunu, taşıdığını, büyüttüğünü ve yükselttiğini söyledi. Kentte bulunan Zübeyde Hanım heykeli ise modern görünüme kavuşturuldu.

Atatürk Anıtı'nda başlayan törene, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Törene katılan sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, bugüne kadar erkekler tarafından katledilen kadınları dövizler ile temsil etmesi dikkat çekti. Özgecan Aslan, Ayşe Hanay, Münevver Karabulut, Esin Güneş, Hilal Özcan, Ferdane Çöl, Güldünya Tören, Güldane Poçak'ı temsil eden dövizleri tören alanına getiren kadınlar, bugüne kadar yaşanan töre ve kadın cinayetlerine olan tepkilerini gösterdi.

Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenlerin ardından 1973 yılında Türk Kadınları Birliği tarafından yaptırılan ve Edirne Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemesiyle yeni ve modern bir görünüme kavuşturulan Zübeyde Hanım Heykeli'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 19 Mayıs 1919'da başlayarak 30 Ağustos 19202de biten Türk Kurtuluş Savaşı'nın, dünyadaki bütün mazlumların, bütün milletlerin emperyalizme karşı mücadele eden bütün ezilmiş halkların örnek aldığı bir mücadele olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün yerinin asla doldurulamayacağını ifade eden Gürkan, "Kurtuluş Savaşı'nda gözünü kırpmadan canını; vatanını korumak için veren bütün şehitlerimizin yeri asla ve asla doldurulamaz. Onları bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" dedi.

Kadınların, Türk Kurtuluş Savaşı'nın bilinmeyen kahramanları olduğuna dikkat çeken Gürkan, "Eğer Ulu Önder Atatürk'ün Nutuk adlı eserini okursanız, eğer tarih kitaplarını detaylı bir şekilde incelerseniz Türk Kurtuluş Savaşı'nın aslında "kadınların kahramanlığının" öne çıktığı bir savaş olduğunu görürsünüz" sözlerine yer verdi.

"TÜRK KADINI, BÜTÜN DÜNYA KADINLARI İÇERİSİNDE EMSALSİZ BİR YERE SAHİPTİR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin; kadınların kurduğu, taşıdığı, büyüttüğü ve yükselttiği bir cumhuriyet olduğunu ifade eden Gürkan, "Türk kadını, bütün dünya kadınları içerisinde emsalsiz bir yere sahiptir; baş tacıdır. Eli öpülecek annedir, sıkıldığınızda, dara düştüğünüzde, sırtınızı sıvazlayan kocaman bir yürektir; ağlamak istediğinizde başınızı koyabileceğiniz bir omuz, gözleriniz buğulandığında gözyaşlarınızı silip; "Hadi oğlum vatan seni bekliyor" deyip, evlat sevgisini vatan sevgisinden sonra gören mümtaz bir şahsiyettir" diye konuştu.

"BİR KADIN BÜTÜN DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİR"

1973 Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi tarafından yaptırılan Zübeyde Hanım Heykeli'nin Edirne Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemesiyle yeni ve modern bir görünüme kavuştuğunu ifade eden Gürkan, "Geçtiğimiz yıl Özgür Kadın Heykeli'nin açılışında da yağmur vardı, bugün yine yağmur var. Bu yağmur da kadınlarımızın anaçlığını, doğurganlığını, rahmetini ve bereketini simgeliyor. "Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir" sözünü yaşama geçirdiği için, böylesine bir evladı dünyaya getirdiği için bir kez daha Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun. Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, başta annem olmak üzere tüm kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyor, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.

Öte yandan, Zübeyde Hanım Büstü'nün açılışının ardından Emek Pazarı'nı ziyaret ederek, Kadınlar Günü'nü kutlayan Başkan Gürkan, önümüzdeki aylarda Emek Pazarı'nın yeniden düzenleneceği müjdesini verdi.

Zübeyde Hanım Heykeli Modern Bir Görünüme Kavuştu

Zübeyde Hanım Heykeli Modern Bir Görünüme Kavuştu

Zübeyde Hanım Heykeli Modern Bir Görünüme Kavuştu

Zübeyde Hanım Heykeli Modern Bir Görünüme Kavuştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim