• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Zihinsel Ve Gelişim Engelli Çocuklara, Gönüllü Arkadaşlar Bulundu

Zihinsel Ve Gelişim Engelli Çocuklara, Gönüllü Arkadaşlar Bulundu
Lüleburgaz'da, zihinsel ve bedensel gelişim engeli bulunan çocuklara, sosyal yeterlilik kazanmaları amacıyla gönüllü arkadaşlar bulunarak eşleştirme yapıldı.

Lüleburgaz'da, zihinsel ve bedensel gelişim engeli bulunan çocuklara, sosyal yeterlilik kazanmaları amacıyla gönüllü arkadaşlar bulunarak eşleştirme yapıldı.

Best Buddies (En iyi arkadaşım) projesi kapsamında, Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Programda, Best Buddies Turkey tanıtım filmi izlendi. Lüleburgaz Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Sibel Uzunlar, burada yaptığı konuşmada, en büyük çabalarının, çocuklar arasındaki uçurumları gidermek olduğunu belirterek, "Olağan dışı görülen, hiçbir beklentisi yokmuş gibi yaşama mahkum edilen, eşit yaşam koşullarına sahip olamayan, korku dolu bakışmalara maruz kalan çocuklarımızla arada oluşan uçurumların giderilmesi en büyük çabamızdır. Onların nefesi ve yüreği olup, umutsuz yaşam koşullarının iyileştirilmesi asıl amacımızdır. Engelliye doğru yaklaşım "Best Buddies" yani en iyi arkadaşım uluslararası projesinin, Lüleburgaz Kent Konseyi olarak bütün genç öğrencilerimize tanıtımını yaptık. Engellilerimizin hayat sayfalarını çoğaltmak ve sağlıklı gençlerimizin de hayatlarına anlam katacak anılar bırakmak için. Bu hayatın gözükmeyen yüzlerine fener olmak size minicik, onlara kocaman gelen o yürek, düşsel bir yolculukta bizim en büyük gerçeğimiz çocuklarımıza uzattığınız bu bol ele şimdiden çok teşekkür ediyoruz" dedi.

AMAÇ, SOSYAL YETERLİLİK VE AKRAN KABULÜ

Ticaret ve Sanayi Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdürü Barbaros Şinikoğlu da programda bir konuşma yaptı. Şinikoğlu "Projemizin asıl amacı olan sosyal yeterlilik ve akran kabulü hem sosyal yeterliliğin bir parçası hem de sosyal davranışların bir sonucudur. Yani akran kabulü sosyal yeterlilik altında uyumsal davranış ve sosyal becerilerden ayrı bir boyut ve aynı zamanda bu iki parçanın yeterli düzeyde olmasının bir sonucu olarak görülmektedir. Sosyal yeterlilik, jestler, mimikler ve vücut dilini yorumlama, konuşma ve tartışmaya katılmak gibi hem sözel hem de sözel olmayan bir takım davranışlar içerir. Sosyal yeterlilik, sosyal beceriler kavramında çok daha geniş ve kapsamlı bir terimdir birey tarafından bilinmesine rağmen beceriyi oluşturan alt basamakların sergilenememesi durumudur" dedi.

AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME

Türkiye'de 573 sayılı kanun hükmünde kararnamede özel eğitim gerektiren bireylerin tüm hakları eğitsel bakımdan garanti altına alındığının altını çizen Şinikoğlu, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Yetersiz sosyal beceriler yüzünden çocuklar ile akranları arasında etkileşim için yeterli fırsatlar ne yazık ki oluşamamaktadır. Bu nedenle hem sosyal beceride yetersizliği olan çocuklar hem de diğer akranları arasında iletişim yetersizliği oluşmaktadır. Bu beceriler selam verme, soru sorma, bir konuşmayı başlatma ve sürdürme gibi çok basit beceriler de olabilmektedir.

Sonuç olarak, sosyal becerilerde yetersiz olan çocuklar, yaşamları boyunca kişiler arası ilişkilerde, akademik çalışmalarında, duygusal ve davranışsal alanlarda, mesleki yaşamda birçok problemle karşılaşmaktadır. Bu problemlerin ortadan kaldırılması için çocukların sosyal beceri düzeylerinin arttırılıp toplumla bütünleştirilmelerinin sağlanması önem arz etmektedir. Sosyal beceriler öğretimi çok farklı yöntemler kullanan bir bütündür".

Tören, 11 buddy ve gönüllünün eşleşmesi ile sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim