• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Zal Mahmut Paşa Camii Yapılan Restorasyonla Ödüle Layık Görüldü

Zal Mahmut Paşa Camii Yapılan Restorasyonla Ödüle Layık Görüldü
Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Zal Mahmut Paşa tarafından 1577 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Zal Malmut Paşa Camii, Eyüp Belediyesi tarafından restore...

Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Zal Mahmut Paşa tarafından 1577 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Zal Malmut Paşa Camii, Eyüp Belediyesi tarafından restore edildi. Yapılan restorasyon çalışması, Tarihi Kentler Birliği'nin yapmış olduğu yarışmada Süreklilik Ödülü'nde ikinciliğe layık görüldü.

Kanuni Sultan Süleyman döneminin Veziriazamı Zal Mahmut Paşa'nın külliyesi, Eyüp Belediyesi tarafından kapsamlı restorasyondan geçirildi. Zal Mahmut Paşa'nın emri üzerine 1577 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Zal Mahmut Paşa Camii, Eyüp Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmasıyla, Tarihi Kentler Birliği'nin yapmış olduğu yarışmada Süreklilik Ödülü'nde 2'nciliğe layık görüldü. Külliye olma özelliği de taşıyan Zal Mahmut Paşa Camii bahçesi de Eyüp Belediyesi tarafından yapılan çalışma ile kullanışlı hale getirilerek, cilt, hat, tezhip gibi kursların verileceği ve eski kitapların sergilenip satıldığı alanlar oluşturularak, vatandaşların faydalandığı bir alan oluşturulacak.

"MİMAR SİNAN'IN EN ÖNEMLİ ESERLERİNDEN BİRİSİ OLARAK KABUL EDİLİYOR"

Yapılan restorasyon çalışmasıyla Zal Mahmut Paşa Camii'ni kullanışlı hale getirdiklerini belirten Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "Zal Mahmut Paşa Camii ve Külliyesi Mimar Sinan'ın en önemli eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. 1570'li yıllarda yapılmış daha sonra birkaç defa restorasyon işleri yapılmışsa da, o restorasyonların özensiz yapıldığına dair tespitler var. İlk defa Eyüp Belediyesi 2014-2015 yıllarında burada kapsamlı ve nitelikli bir restorasyon yaptı. Söveler kullanıldı, betondan arındırıldı. Ahşaplar ve diğer hafif alanlarda hafif malzemeler kullanılarak aslına uygun bir şekilde restore edildi. Başarılı bir proje oldu ki Tarihi Kentler Birliği tarafından da Süreklilik Ödülüne layık görüldü. Süreklilik Ödülü çok önemli bir ödül. Adından da anlaşılacağı gibi restorasyon konusunda, tarihi mirasın korunması noktasında bir otorite bir marka olmuş ya da belli bir birikime sahip olmuş belediyelere verilen bir ödül. Eyüp Belediyesi bu anlamda, bana göre kendini ispatlamış bir belediye olduğunu gösterdi. İnşallah bu kararlılıkla bu birikimle tarihi eserlerimizi korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"İŞİMİZİ ÇOK SEVİYORUZ"

"Yapılan hizmetleri ödül almak için değil halka kaliteli hizmet sunmak için yapıyoruz" diyerek sözlerine devam eden Aydın, "İşimizi çok seviyoruz. Heyecanla yapıyoruz ve olabildiğince çok kişinin duasını almaya çalışıyoruz, beğenisini kazanmaya çalışıyoruz. Bu da haliyle kaliteli işler ortaya çıkartıyor ve tabii ki marifet iltifata tabidir prensibi uyarınca herhalde ödüllendiriliyoruz" dedi.

Osmanlı döneminde camilerin sadece namaz kılma mekanı olarak kullanılmadığını belirterek sözlerine devam eden Başkan Aydın, "Cami aslında toplanma yeri demek. Külliyeler onun için vardır. Hemen yakınında hamamlar vardır, çarsısı vardır. Aslında camiler bir yaşam merkezleridir. Dolayısıyla bizde Zal Paşa'nın külliyesini bu anlamda yeniden fonksiyonlandırmayı düşünüyoruz. Zal Paşa'nın 2 farklı kodda külliyesi var. Birinde sahaflar yurdu ve sahaflar ilim yurdu olarak 2 konseptte planladık. Birinci bölümde Osmanlı kitaplarının, sanatlarının icra edileceği, kurlarının verileceği cilt, hat, tezhip alanlarda ustaların orada icrai sanat eyleyecekleri, öğrenci yetiştirecekleri alanlar oluşturacağız. 2'nci alanda ise tematik anlamda eski kitapların satışının ve sergilendiği alanlar oluşturacağız. Dolayısıyla insanlarımız, araştırmacılar, okuyucular gezmek isteyenler, görmek isteyenler buraya rahatlıkla gelip bu anlamda faydalanacaklar ve dolayısıyla burası gerçekten işlevsel hale gelecek" şeklinde konuştu.

Zal Mahmut Paşa Camii Yapılan Restorasyonla Ödüle Layık Görüldü

Zal Mahmut Paşa Camii Yapılan Restorasyonla Ödüle Layık Görüldü

Zal Mahmut Paşa Camii Yapılan Restorasyonla Ödüle Layık Görüldü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim