• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Yurtsever: "Çanakkale Şehitlerinin Kafatasları İle Alay Ettiler"

Yurtsever: "Çanakkale Şehitlerinin Kafatasları İle Alay Ettiler"
Çanakkale Savaşlarının en kanlı çatışmalarına sahne olan Kanlısırt Tepesinde yaşanan olayları araştıran Araştırmacı, Tarihçi, Yazar Cezmi Yurtsever,...

Çanakkale Savaşlarının en kanlı çatışmalarına sahne olan Kanlısırt Tepesinde yaşanan olayları araştıran Araştırmacı, Tarihçi, Yazar Cezmi Yurtsever, Osmanlı, Avustralya ve İngiltere arşivlerinde konu ile ilgili şaşırtıcı olduğu kadar düşündürücü belgelerle karşılaştığını söyledi.

Yurtsever, konu ile ilgili açıklamasında, 1919 yılı Şubat ayı içinde Adana İngiliz-Fransız ortak işgali altında olduğu günlerde İngiltere'nin görevlendirdiği resmi tarihçi Unvanlı Charles Bean ve ekibinin Adana'ya geldiğini belirterek, "Şehir içinde perişan haldeki Osmanlı askerlerinin fotoğraf ve filmlerini çektiler. Adana'dan Çanakkale'ye geçen ve savaşın yaşandığı Gelibolu Kanlısırt tepesindeki arazide araştırmalar yapan resmi tarihçi Bean ve ekibi, Kanlısırt Tepesinde bulunan Osmanlı şehit abideleri ve bunlar üzerinde yazılı olan kitabelerden rahatsız oldular. Kanlısırt tepesinde bulunan Osmanlı askerleri için yaptırılmış gökyüzüne doğru yükselen ve çevresinde top mermileri bulunan Tük abidesinin yanında ellerine Türk şehitlerinin kafataslarını ellerine alarak "alay edici" anı fotoğrafı çektirdiler. Bu fotoğrafın çekilmesinden sonra da dinamit ve bomba yerleştirerek Kanlısırt Tepesindeki Osmanlı abidelerini havaya uçurdular. Türk milletinin tarihi şerefi ile alay eden bu olayın sorumlusu İngiliz resmi tarihçisi Charles Bean'dır. Sömürgecilik anlayışlarının gereği olarak Türklerin Çanakkale'de -bedeli büyük olan- zafer kazanmasını hazmedemediler" dedi.

Kanlısırt Tepesinin doğu eteğindeki siperlerde çoğunluğu Adana'dan gelen 47. 48. ve 125 Alay askerlerinin ölümüne savaştığını, çok sayıda şehit verdiğini ifade ederek, "19 Mayıs 1915 günü yaşanan çatışmada sadece bir günde 1500 şehit verilmişti. Çanakkale Savaşında en kanlı çatışmalar ve kayıplar Kanlısırt Tepesinde yaşanmıştı. "Çanakkale içinde vurdular beni, ölmeden mezara koydular beni" ağıdının hikayesi de bu olaylara dayanıyordu. Elde ettiğim bilgi ve belgeleri unutulmasın diye "Çanakkale Savaşında Çukurovalılar" adını verdiğim kitapta yayınladım" diye konuştu.

"Çanakkale Savaşında Çukurovalılar" konulu fotoğraflar ve belgeler sergisini Adana Büyükşehir Belediyesi Abidin Dino Parkı önünde açacağını söyleyen Tarihçi, Yazar Yurtsever, "Bu coğrafyada yaşayan insanların dedelerinin yaşadıklarına dikkat çekmek istedim. Belgeler sergisi 20 Mart tarihine kadar açık kalacak. Çanakkale Savaşına ilgi duyan hemen herkesi sergiye davet ediyorum" dedi.

Yurtsever: "Çanakkale Şehitlerinin Kafatasları İle Alay Ettiler"

Yurtsever: "Çanakkale Şehitlerinin Kafatasları İle Alay Ettiler"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim