• BIST 9890.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Yurt içi piyasalar cari açığa odaklandı

Küresel piyasalar, bugün açıklanacak eylül ayı ödemeler dengesi verilerine odaklandı.

Küresel piyasalar, yarın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için tek aday olan Janet Yellen'in yapacağı konuşma öncesinde kâr satışlarının etkisinde kalırken, son günlerde negatif yönde ayrışan yurt içi piyasalar bugün açıklanacak eylül ayı ödemeler dengesi verilerine odaklanacak.

ABD'de bugün Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yapacağı konuşma ve Fed Başkanlığı için tek aday olan Janet Yellen'in yarın Senato'da yapacağı sunum beklenirken, New York borsasında endeksler gün içinde tarihi zirvelerini test ettikten sonra gelen kar satışlarıyla günü kayıplarla tamamladı. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,21 oranında düşüşle 15.751 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,24 oranında düşüş kaydetti. Bugün ABD'de açıklanacak ekim ayı federal bütçe dengesinin ve Bernanke'nin konuşmasının takip edileceğini belirten analistler, piyasaların haftanın ikinci yarısında hareketlenen haber ve veri takvimiyle sert ve dalgalı hareket edebileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında da yükselen faizler nedeniyle hisse senedi piyasalarında satış baskılarının arttığı görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,34 oranında düşüşle 9.076 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,61, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,84 oranında değer kaybetti. Analistler, bugün Avro Bölgesi eylül ayı sanayi üretimi verisinin izleneceğini belirterek, DAX endeksinin 9.040 puan üzerinde kaldığı sürece pozitif görünümün korunacağını tahmin ediyor.

Yurt içinde küresel piyasalara paralel olarak TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederken, bunun faizlere ve hisse senedi piyasalarına olumsuz etkisinin küresel piyasalara göre daha fazla olması dikkati çekiyor. Analistler, artan döviz kurları ve faizlerin cari açığı yüksek olan ülkelerde ekstra bir satışa neden olduğunu, dolayısıyla bugün açıklanacak eylül ayı cari işlemler açığı verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. 

Ekonomistlerin cari açık beklentisi 2,8 milyar dolar

Bugün açıklanacak eylül ayı cari işlemler açığı ile ilgili olarak gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 2,8 milyar dolar oldu. 17 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistler arasında eylül ayı cari işlemler açığına ilişkin beklentiler en yüksek 3,9 milyar dolar, en düşük 2,2 milyar dolar aralığında yer aldı. Cari işlemler açığı ağustos ayında 1 milyar 995 milyon dolara yükselmişti. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

10.00 Türkiye, eylül ayı ödemeler dengesi

11.30 İngiltere, ekim ayı işsizlik başvuruları

12.00 Avro bölgesi, eylül ayı sanayi üretimi

21.00 ABD, ekim ayı bütçe dengesi

www.istanbulhaber.com

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim