• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Yunanistan'dan Geri Gönderilen İlk Sığınmacı Grubu Türkiye'de

Yunanistan'dan Geri Gönderilen İlk Sığınmacı Grubu Türkiye'de
AB-Türkiye anlaşması çerçevesinde Yunanistan'ın Midilli Limanı'ndan denize açılan ilk mülteci kafilesi, Türkiye'ye ulaştı ve yeni dönem resmen başlamış oldu.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşması bugün fiili olarak uygulamaya geçti. Anlaşma çerçevesinde Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilecek ilk mülteci kafilesi, sabah saatlerinde Midilli Limanı'ndan denize açıldı.

Midilli Adası'ndaki Moria kampındaki 131 göçmeni taşıyan "Nazlı Jale", ardından ise "Lesvos" isimli tekneler, 2 saatlik yolculuk sonrası İzmir'in Dikili ilçesine ulaştı. Feribotlarda her bir göçmene, maskeli bir polis eşlik etti.

Gemiler, birkaç kez sefer yaparak, mültecileri 100'erli gruplar halinde getirecek.

GÖÇMENLERİN ÇOĞU PAKİSTANLI VE BANGLADEŞLİ

Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bot ve helikopterin eşlik ettiği gemiler, Dikili Limanı'na yanaştı. Çoğu Pakistanlı ve Bangladeşli olan göçmenler, limanda hazırlanan alana alındı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgede İzmir'den 112 Acil Servis ambulansları, çevik kuvvet ekipleri, TOMA ve zırhlı araçlar hazır bekletiliyor.

SABAH ERKEN SAATTE YOLA ÇIKTILAR

AB sınır kontrol ajansı Frontex polislerinin de içinde bulunduğu beş otobüs bu sabaha karşı 03.30'da Moria Merkezi'ne ulaştı.

20 Mart'tan sonra Yunanistan'a geçenlerin tutulduğu kampa giren otobüsler sığınma talebinde bulunacağını ifade edenler dışında kalan 131 kişiyi Türkiye'ye götürülmek üzere otobüslere aldı.

Midilli Limanı'na otobüslerle 06.30'da getirilen göçmenlerin çoğu Pakistanlı ve Bangladeşli.

Göçmenler hazır bekleyen 'Nazlı Jale' ve 'Lesvos' isimli Türk feribotlarına bindirildi.

MASKELİ POLİSLER EŞLİK ETTİ

Feribotlarda her bir göçmene maskeli bir Frontex polisi eşlik etti.

Feribotlar 07.10'da İzmir'in Dikili ilçesine doğru yola çıktı.

TÜRKİYE TÜM YASA DIŞI GÖÇMENLERİ GERİ ALACAK

AB ile varılan anlaşma çerçevesinde Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasa dışı göçmenleri geri alacak.

20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak.

Bunun karşılığında AB de Türkiye'nin aldığı her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

KAMPLARA GÖNDERİLECEKLER

Türkiye'ye gelen sığınmacılar öncelikli olarak Kilis ve Gaziantep'teki sığınmacı kamplarına gönderilecek. Daha önce Türkiye'de kaydı yapılarak, geçici ikametle belli kentlere yerleştirilmiş olan Suriyeliler ise yine bu kentlere gönderilecek. Kampa gitmek istemeyen ve Türkiye'de geçici kaydı olmayan sığınmacılar ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 62 ilden birine yönlendirilecek.

TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK 6 BİN 156 KİŞİ VAR

Türkiye'nin anlaşma uyarınca bugünden itibaren göçmenleri geri almaya başlayacak olmasına rağmen, Ege Denizi'ndeki geçişler dün de durmadı.

Yunanistan Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu'nun açıklamasına göre, cumartesi günü saat 07.30'dan dün (pazar) aynı saate kadar, Midilli'ye 364, Sakız'a 99, Sisam'a 22, Meis Adası'na da 29 olmak üzere 514 göçmen geldi.

Adalarda Türkiye'ye gönderilecek mülteci sayısı ise 6 bin 156. Ülke çapındaki sayı 52 bin 509.

DÖRT AYDA 144 BİN KİŞİ YUNAN ADALARINA GEÇTİ

Birleşmiş Milletler verilerine göre, sadece 2016'nın başından bu yana Ege'yi geçerek Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin sayısı 144 bine ulaşmış durumda. Adalara gelenlerin büyük kısmının Suriyeli, Iraklı ya da Afgan olduğu da belirtiliyor.

2016'da Yunan adalarına ulaşanların yüzde 50'si ise Midilli Adası'na gitmiş durumda.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim