• BIST 9890.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Yılmaz: "Gübre Zamanında Ve Dozunda Kullanılmalı"

Yılmaz: "Gübre Zamanında Ve Dozunda Kullanılmalı"
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Mart ayının gelmesi ile fındıkta ilkbahar bakımlarının başladığını ve bu bakımlarda...

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Mart ayının gelmesi ile fındıkta ilkbahar bakımlarının başladığını ve bu bakımlarda en önemli payın gübreleme olduğunu belirterek, "Üreticilerimiz gelişigüzel gübre kullanmamalı" dedi.

Mart ayının gelmesi ile birlikte fındıkta ilkbahar bakımları başladı. Mart ayı bakımlarında gübreleme önemli bir paya sahip olurken yetkililerden gübreleme konusunda uyarı geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, özellikle bu dönemde yeni sezon ürününün verim ve kalitesini doğrudan etkileyecek olan gübreleme işlemlerinin önemli olduğunu söyledi.

"SAHİL VE ORTA KUŞAKTA GÜBRE ATMA ZAMANI GELDİ"

İlkbahar bakımlarında önemli bir yer tutan gübreleme işleminde üreticilerin dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Üreticilerimiz gelişi güzel gübre kullanmamalı. Erken dönemde yoğun bir şekilde kullanılan azotlu gübreler bitkinin erken uyanmasına yol açabiliyor ve bu durum muhtemel doğal afetlerde bitkinin daha fazla zarar görmesine neden olabiliyor. Ancak azotlu gübreyi zamanını geçirerek geç dönemlerde uygularsak bu seferde verimde kayıplar yaşamamız söz konusu oluyor. O zaman ne yapmalıyız gübreyi doğru zamanda ve doğru miktarda vermeliyiz. Şu dönemde sahil ve orta kuşaktaki üreticilerimiz için gübre atma zamanı gelmiş durumdadır. Üreticilerimiz mutlaka dönemi geçirmeden kullanacakları azotlu gübrenin yarısını fındık bahçelerine doğru bir şekilde uygulamaları gerekiyor" diye konuştu.

"AZOTLU GÜBRENİN İKİ SEFERDE VERİLMESİ GEREKİYOR"

İlkbahar bakımlarının ilk döneminde kullanılan azotlu gübrenin tek seferde atılmaması gerektiğini, iki kez ve zamanında atılması durumunda ise ürünün kalitesinin artabileceğine dikkat çeken Yılmaz, "Gübrelemede önemli bir husus ise iki seferde verilmesi gereken azotlu gübrenin tek seferde verilmesi durumu. Bu doğru bir uygulama değildir. Birinci azotlu gübreleme ile daldaki uzun sürgün sayıları artar ve karanfil büyümesi daha iyi olur. İkinci azotlu gübreleme ile de meyveler büyür, gelişir ve gelecek yılın verimine etki eder. Ordu'da ilk azotlu gübre uygulama zamanı gözlerin uyanmaya başladığı sahil ve orta kesimlerinde bugünlerde atılabilir. Yüksek kesimlerde ise fındığın uyanmasını beklemek gerekir. Azotun ikinci dilimi ise daldaki sürgünlerin büyümesinin durduğu Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarında verilir" şeklinde konuştu.

Yılmaz: "Gübre Zamanında Ve Dozunda Kullanılmalı"

Yılmaz: "Gübre Zamanında Ve Dozunda Kullanılmalı"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim