• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Yeni bilirkişi heyeti talebi reddedildi

Yeni bilirkişi heyeti talebi reddedildi
Manisa’nın Soma ilçesinde, yaşanan maden faciasıyla ilgili olarak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin avukatlarının yeniden inceleme için maden ocağına 7 kişilik bilirkişi heyetinin girmesini istediği ancak bunun savcılıkça reddedildiği belirtildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili fezlekenin Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesinin ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin avukatlarının yeniden inceleme için maden ocağına 7 kişilik bilirkişi heyetinin girmesini istediği ancak bunun savcılıkça reddedildiği belirtildi. Talebi değerlendiren savcılığın, daha önce iki kez yer altı, bir kez de yer üstünde incelemelerden elde edilen delillerin yeterli olduğunu gerekçe gösterip kabul etmediği kaydedildi. Ardından da iddianameyi hazırlayıp mahkemeye gönderdiği belirtildi. Bu girişimin, süreci uzatma ve yeni bilirkişi raporuyla sanıkların sorumluluklarını düşürme amacını taşıdığı öne sürüldü.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, olayın ardından holdingin patronu Alp Gürkan'ın da soruşturmaya dahil edilmesi için başvurduklarını ancak talepleri için takipsizlik kararı geldiğini söyledi. Balkız, bunun üzerine Akhisar Sulh Ceza Mahkemesi'ne bugün itirazda bulunduklarını, çünkü Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yöneticilerinin telefon kayıtları incelendiğinde, aslında gerçek patronun Alp Gürkan olduğunun ortaya çıkacağını, bu sebeple taleplerinde ısrarcı olduklarını dile getirdi. İddianamenin fezlekeden bir farkı olmadığını dile getiren Balkız, “Sadece 45 zanlının ne iş yaptıkları eklenmiş, bir de fezlekenin sonundaki kamu görevlileriyle ilgili olan değerlendirmeler, soruşturma kapsamında olmadıkları için iddianameden çıkarılmış. Bir de burada suçlular üç bölüme ayrılmış ve üç farklı suçlamayla yargılanmaları talep edilmiş ama kimin ne kusurunun olup da yargılanmasının istendiği yok. Yargılamada suçun şahsiliği esastır. İddianamede bunu göremiyoruz. Burada bir eksiklik var, yani ilk sekiz kişi içerisinde hepsinin kusuru aynı değil ama öyleymiş gibi ceza isteniyor. Biz mahkemenin bunu gözönünde bulundurup iddianameyi ona göre göndereceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen yangında 301 madenci şehit oldu. Soruşturmada tutuklanan Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu sekiz kişi için 301 kez olası kastla öldürme ve 161 kez ağırlaştırılmış yaralama suçlarından dava açıldı. Ayrıca soruşturmada bulunan diğer 37 kişi için bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçlarından hazırlanan iddianame, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim