• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak?

Yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak?
Yaz saati uygulaması vücut dengenizi bozabilir. Uzmanlar, bu durumun önüne geçmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

İsviçre merkezli 20 Minutes gazetesinde yayımlanan bir haberde, bu hafta sonu başlayacak olan yaz saati uygulaması hakkında sağlık uzmanlarının tavsiyelerine yer verildi.

Haberde uzmanlar, mesai saatleri değişiminde herkesin yaşadığı "uyku vaktini ayarlama sorununa" çözüm getirmek için çeşitli öneriler sundu. Yaz saatinde herkesin normal uyku vaktinden 1 saat daha az uyumasından ötürü sıkıntı çekebileceğini belirten uzmanlar, buna karşı alınabilecek tedbirleri haberde sıraladı. Yaz saatine fiziksel uyum sağlayabilmek için kişilerin, en az 4 gün öncesinden başlayarak şimdiye kadar yataktan kalktığı saatten 20 dakika önce kalkmaları tavsiye edildi.

'ERKEN YATMAK GEREKMEZ'
Yaz saatine uyum sağlamak için normalden erken yatmanın gerekli olmadığını da ekleyen uzmanlar, vücudu yatış değil kalkış saatine göre şartlandırmanın daha faydalı olacağını ifade etti. Yaz saati uygulamasının pazar günü devreye girecek olmasıyla ilgili uyarılarda da bulunuldu.

Uzmanlar, pazar gününü boş gün olarak geçirenleri; tatil rahatlığına kapılarak kesinlikle aşırı uyumaması gerektiği konusunda uyardı ve o gün de iş saatinde kalkmanın en doğrusu olacağına işaret etti. Ayrıca, gün içinde tüketilen gıda ürünlerinin de uyku düzenini iyi bir şekilde ayarlamaya etki edeceğine değinildi ve deliksiz uykunun, vücudu yaz saatine daha iyi alıştıracağına dikkat çekildi.

Buna göre yaz saati öncesi günlerde geç saatlerde yemek, gazlı içecekler tüketmek, aşırı kahve ve çay tüketmek gibi uyku bölünmesine sebep olacak şeylerin yapılmaması gerekiyor. Yaz saati uygulamasının dışında kişilerin, sağlıklı ve düzgün bir uyku için müsait olan ortamı sürekli sağlaması gerektiğine de vurgu yapıldı.

Yatak odasında iyi bir havalandırma sisteminin bulunmasının şart olduğunu söyleyen uzmanlar, odada televizyon, tablet, akıllı telefon ve benzeri elektronik cihazların mümkün olduğunca bulundurulmaması gerektiğini belirtti.

YAZ SAATİ UYGULAMASINA 28 MART GECESİ GEÇİLECEK
Yaz saati uygulaması bu sene 28 Mart' Cumartesi'yi 29'a bağlayan pazar gecesi saat 03.00'te zamanın bir saat ileri alınmasıyla resmen devreye girecek. Bu uygulamayla birlikte güneş ışığından faydalanma süresi de 1 saat artmış olacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim