• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 12 °C

Yanlışlıkla yutulanlar koleksiyonunda yok yok!

Yanlışlıkla yutulanlar koleksiyonunda yok yok!
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Servisi'nde insanların yanlışlıkla yuttuğu cisimlerden oluşturulan koleksiyon, görenleri hayrete düşürüyor.

Operasyonla mideden ya da nefes borusundan çıkan parçalar zaman zaman hekimleri bile şaşırtıyor. Aralarında iğne, metal kolye, vida, protez diş, dikiş iğnesi, kemik parçası, pisi pisi otu, çivi ve akasya dikeni de bulunan cisimleri koleksiyon yapan hekimler, vatandaşların ağızlarına aldıkları şeylere dikkat etmeleri ve herhangi bir cisim yutulması halinde vakit kaybetmeden hastaneye başvurması gerektiği konusunda uyarıyor.   

CÜ Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekber Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ta son yıllarda yetişkinler ve çocukların yuttuğu yaklaşık 700 civarında yabancı cismi insanların mideleri ve nefes borularından başarıyla çıkardıklarını söyledi.

Operasyonlarda çok tuhaf yabancı cisimlerle karşılaştıklarını ve şaşırdıklarını anlatan Şahin, "Çıkardığımız bu cisimlerin bir kısmını servisimizde biriktiriyoruz ve bir koleksiyon oluşturduk. Yıllardır çıkardıklarımız biriktirdiklerimizin 20-30 katı kadar" dedi.

Çıkardıkları cisimler arasında iğneler, metal kolyeler, vidalar, protez dişler, dikiş iğneleri, kemik parçaları, pisi pisi otları, çiviler ve akasya dikeni bulunduğunu kaydeden Şahin, "Bir insan akasya dikenini nasıl yutabilir diye çok şaşırıyoruz.

Bunları insanların soluk borusundan çıkartıyoruz. Bunlar bizim çıkardıklarımız. Daha değişik yabancı cisimler yutup hastaneye ulaşamayan hastalarımız da var. Bize gelenler şanslı olanlar, daha kötü neticelere yol açmadan, müdahalemiz sonunda hayatta kalabilenler" diye konuştu.

- "Fındık, fıstık nefes borusuna kaçıyor"

Yutulan cisimler arasında en çok iğne bulunduğunu dile getiren Şahin, fındık ve fıstık gibi çerezlerin de nefes borusuna kaçmasına sıklıkla rastladıklarını ifade etti. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türban iğnesi yutulması geçtiğimiz yıllarda çok sık karşılaştığımız bir vakaydı fakat son zamanlarda bir azalma var. Bunu da kendi kliniğimizden takip ederek görüyoruz, sanırım insanlarımız türban bağlama konusunda biraz tecrübe kazandı. Koleksiyonda gösteremediğimiz organik dediğimiz fındık, fıstık, leblebi gibi yabancı cisim yutulmaları daha sık görülmektedir.

Onların kötü bir özelikleri var. Soluk borusuna girdikleri zaman ıslanmanın etkisiyle şişerek nefes borusunu tamamen kapatıyorlar. Bu yüzden anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor. Böyle bir durum olduğu zaman beklemeden hastaneye gelmelerinde fayda var."

- "12 santimetrelik çivi çıkarttım"

Meslek hayatı boyuncu çok ilginç vakalarla karşılaştığını bunların en ilgincinin ise bir hastadan çıkarttığı 12 santimetre uzunluğundaki çivi olduğunu belirten Şahin, "Bir hastamızın midesinden yaklaşık 12 santimetre uzunluğunda bir çivi çıkardım.

Röntgende çiviyi gördüğüm zaman bu kadar büyük bir yabancı cisim insanın içinde olabilir mi diye çok şaşırdım. Onun dışında vida, çaput parçası, ses cihazı, kibrit parçası yutan da var. Bunlar nasıl yutulur, bazen anmakta güçlük çekiyorum" ifadelerini kullandı.

- "Gizlemeye çalışmayın"

Bazı insanların yabancı cisim yuttukları zaman bunu gizlemeye çalıştığını kaydeden Şahin, bunun çok yanlış olduğunu vurguladı. Şahin, böylesi durumda vakit kaybedilmeden hastaneye başvurulması gerektiğine işaret etti.

Anne ve babaların bu konuda çocuklarına dikkat etmelerini isteyen Şahin, "Nasılsa çıkar' diye düşünülmemelidir, hemen bir göğüs cerrahi merkezine mutlaka başvurulmalıdır" uyarısında bulundu.

İnsanların, midesinden ve nefes borusundan çıkan cisimleri anı olarak sakladıklarını söyleyen Şahin, "Hepsi olamasa da bir kısmını anı olarak saklıyoruz.

Zaten organik olanları saklama şansımız yok. Her bir vakanın bizde ayrı ayrı anısı vardır. Her hastayı hatırlarız, hikayeleri farklı farklıdır. Böyle bir koleksiyon oluşturmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim