• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Yalova Kayıtdışı İstihdamda Türkiye Ortalamasının Altında

Yalova Kayıtdışı İstihdamda Türkiye Ortalamasının Altında
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yalova İl Müdürü Salih Aydı, Yalova'nın yüzde 35'de seyreden Türkiye ortalamasının çok altında kayıt dışı istihdama...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yalova İl Müdürü Salih Aydı, Yalova'nın yüzde 35'de seyreden Türkiye ortalamasının çok altında kayıt dışı istihdama sahip olduğunu söyledi.

SGK Yalova İl Müdürü Salih Aydın, ildeki kayıt dışı istihdam oranları, emekli ve sigortalı sayıları ile yeni çıkan yasalar hakkında bilgiler verdi. Kayıtdışı istihdamla mücadeleyi çok önemsediklerini belirten Aydın, Yalova'nın kayıt dışı istihdamın azlığı bakımından ülkenin en önde gelen illerinden olduğunu dile getirdi. Türkiye'de yüzde 35 olan kayıtdışı istihdam oranının Yalova'da çok aşağılarda olduğuna vurgu yapan Aydın, "Kayıt dışı istihdam verilerine bakıldığında bu oranın Yalova'da Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu görürüz. Bunu yapılan denetim ve rehberlik faaliyetleri de ortaya koyuyor. 538 işyeri, bin 629 tane de sigortalı hakkında teftiş yaptık. Bu teftişlerde olumsuz bir duruma rastlamadık. Türkiye ortalamasında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 35. Yalova bunun bir hayli altında. Biz de buna katkıda bulunuyoruz. 2015 yılında 25 bilgilendirme semineri gerçekleştirdik. Bu yıl da seminer sayısını daha da arttırmak istiyoruz. Bilgilendirme çalışmaları ne kadar arttırılırsa bilinç de o denli yükselir ve kayıt dışı istihdam oranı düşer" dedi.

SGK Yalova İl Müdürü Salih Aydın hükümetin yasal düzenlemelerle yeni devreye soktuğu uygulamalar hakkında da bilgiler verdi. Okuldan mezun olan gençler için 120 gün olan sosyal güvenlik kapsamının genişletilerek bu sürenin 2 yıla çıkartıldığını belirten Aydın, "Hükümetin seçim vaatlerinde yer alan ve belli tarihler aralığında yerine getirmek istediği yasal düzenlemelerle bir takım uygulamalar vardı. 10 Şubat'ta çıkan yasayla birlikte genel sağlık sigortasında, sosyal güvenlik destek pirimi ve teşvik uygulamaları ile ilgili bir takım düzenlemeler oldu. Öncelikle genel sağlık sigortası uygulamasında lise, ortaöğretimde 20 yaş, yüksek öğrenimde 25 yaşına kadar erkek çocukları anne ve babasının sigortasından faydalanabiliyordu. Okulu bitirdikten sonra genel sağlık sigortasına düşüyorlardı. Liseyi bitirdikten sonra da 120 günlük süremiz vardı. 120 günlük bu sürede her hangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmasanız da sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlardı. 10 Şubat 2016 tarihinde çıkan bu 663 sayılı yasayla artık gençlerimiz müjde olarak nitelenebilecek bir imkana kavuştular. Bu da mezun olduktan sonra yine bu yaş sınırları içerisinde kalmak kaydı ile mezun olduktan sonra 2 yıl daha genel sağlık sigortası güvencesinden ücretsiz olarak faydalanmaya devam edecek. Bu anlamda gençlerimiz açısında sorun olan bir konu ortadan kaldırılmış oldu" dedi.

Aydın, emekli olduktan sonra işyeri açan emeklilerden kesilen yüzde 10'luk destek priminin de iptal edildiğini anlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim