• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Vizesiz Avrupa için kritik gün

Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmesinin yolunu açacak Leyla Ecem Demirkan davası, 24 Eylül'de Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda karara bağlanacak.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmesinin yolunu da açacak Leyla Ecem Demirkan davasının olumlu sonuçlanması halinde Türkiye'nin AB ile müzakere sürecini de kısaltacağını bildirdi.
 
Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda 24 Eylül'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanıyacak Leyla Ecem Demirkan davası ile ilgili senato salonunda basın toplantısı düzenledi.
 
Gümrükçü, bu dava sayesinde Türkiye'nin Avrupa'da mahkemeleri nasıl takip etmesi gerektiğini öğrendiğini söyledi. Kararın olumlu çıkmasının Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakere sürecini de olumlu yönde etkileyeceğini belirten Gümrükçü, "Karar pozitif çıkarsa AB ile müzakere süreci de kısaltacaktır. Çünkü müzakere sürecinde biz daha önce kazandığımız hakları tekrar müzakere ediyoruz. Bu karar pozitif çıktığı zaman birçok alandaki müzakere konularını kaldıracağız çünkü onlar artık karara bağlanmıştır. Tekrar karara bağlanan bir konuda pazarlık yapmayacağız" dedi.
 
"Lüksemburg'da hakimler varmış" dedirtecek bir karar beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Gümrükçü, kararın Avrupa'da hukukun üstünlüğünün olup olmadığını da tüm dünyaya göstereceğinin altını çizdi.
 
TFF KARARINI DA ETKİLEYECEK
 
Gümrükçü, bir gazetecinin, kararın Türkiye Futbol Federasyonunun AB pasaportuna sahip futbolcuların yerli statüsünde oynatılmasını yasaklamasını nasıl etkileyeceğini sorması üzerine, şu yanıtı verdi:
 
"TFF bunu yasaklayamaz. Üç sene önce Avrupa Adalet Divanı bir karar verdi. O karar da şunu söylüyor: Bir AB üyesi ülke vatandaşı futbolcu, diğer AB üyesi ülkeye giderek çalışabilir. Bu karar o şekilde bağlandığı zaman o sorun da çözülecektir. Bu davada alınacak kararla TFF, AB vatandaşlarının Türkiye'ye gelip top koşturmalarını da kotaya bağlayamayacaktır." 
 
LEYLA ECEM BİRKAN 
 
Leyla Ecem Demirkan'ın Almanya'da yaşayan annesi ve üvey babasını ziyaret etmek için 2007'de Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğine yaptığı vize başvurusu reddedilmişti. Demirkan bunun üzerine vize almadan Almanya'ya girmek istemiş, buna da izin verilmeyince Berlin İdari Mahkemesi'nde Almanya'yı dava etmişti.
 
Berlin İdari Mahkemesinin Türklere vize muafiyeti olmadığı yönünde karar vermesinin ardından Demirkan konuyu Berlin Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesine taşımış, Türklere aktif hizmette vize serbestisi tanıyan Avrupa Adalet Divanı'nın "Soysal kararı" ve Almanya'nın başka eyaletlerindeki mahkemelerin Türklere vize uygulanmasını hukuka aykırı bulan kararları da gözönünde bulundurularak dava Avrupa Adalet Divanı'na havale edilmişti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim