• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

Vergide Hazır Beyan Sistemi Başladı

Vergide Hazır Beyan Sistemi Başladı
Muş Defterdarı Mustafa Yumuşak, 2012 yılından beri kira gelirlerinin internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde beyan edilmesine imkân tanıyan Önceden...

Muş Defterdarı Mustafa Yumuşak, 2012 yılından beri kira gelirlerinin internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde beyan edilmesine imkân tanıyan Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin kapsamını genişleten Hazır Beyan Sistemi'nin mart ayında uygulamaya geçtiğini söyledi.

Hazır Beyan Sistemi ile ilgili açıklama yapan İl Defterdarı Mustafa Yumuşak, bu sistemle mükelleflerin sadece kira gelirleri için değil; ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de bir uzman yardımına ihtiyaç duymadan internet üzerinden kendileri için hazırlanmış beyannameyi onaylayarak beyanname verme işlemlerini tamamlayabileceklerini söyledi. Ancak, sayılan gelirlerin yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde eden mükelleflerin bu sistem üzerinden beyanname vermelerinin mümkün olmadığını ifade eden Yumuşak, "193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler, Gayrimenkul Sermaye İradı olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Konut kira geliri elde edenlerin 2015 yılı için istisna tutarı 3 bin 600 TL'dir Bu miktarın üzerinde kira geliri elde edenler beyan etmeleri gerekmektedir. Hazır Beyan Sistemi'ne Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr adresi üzerinden ulaşılabilir. Mükelleflerimiz, sisteme kimlik bilgilerini girip güvenlik sorularını cevaplayarak ya da herhangi bir vergi dairesinden ücretsiz alacakları İnternet Vergi Dairesi Şifresi ile giriş yapabilirler. Sisteme giriş yapıldığında mükellefimizin önceden hazırlanmış Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ekrana yansıyacaktır. Beyanname üzerinde gerekli kontroller, düzeltmeler ve varsa gider, indirim gibi eklemeler yapıldıktan sonra onaylanarak beyanname elektronik ortamda gönderilebilecektir" dedi.

Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi'nin 1 ila 25 Mart tarihleri arasında verileceğini kaydeden Yumuşak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mükelleflerimizin beyannamelerini 1 ila 25 Mart tarihleri arasında vermeleri gerekmektedir. Beyannameler, 7 gün 24 saat açık olan Hazır Beyan Sistemi üzerinden kolayca gönderilebilecektir. Sistem üzerinden beyannamesini veren mükelleflerimiz aynı zamanda gelir vergilerini de Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile hızlı ve kolay bir şekilde ödeyebileceklerdir. Ayrıca vergilerin; anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, anlaşmalı bankalardan, tüm vergi dairelerinden ödenmesi imkânı bulunmaktadır."

Yaşlı ve engelli mükelleflere yardım hizmetlerine değinen Defterdar Yumuşak, "Kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş mükellefler ile engellilik veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olan mükellefler, Vergi İletişim Merkezi'ni 444 0 189'u arayarak randevu talep etmeleri halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır. Mükelleflerimiz Hazır Beyan Sistemi ve vergi ile ilgili tereddüt duyulacak hususlar hakkında bilgi alabilmek için Vergi İletişim Merkezi(ni (VİMER - 444 0 189) arayabilirler. Mükelleflerimizin cezai müeyyide ile karşılaşmamaları için mutlaka süresinde beyannamelerini vererek vergilerini ödemelerini istirham ediyor ve bol kazanç diliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim