• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Ve o fotoğraftaki hile ispatlandı

Ve o fotoğraftaki hile ispatlandı
Melih Gökçek'in miting fotoğraflarındaki photoshop hilesi ispatlandı. Peki Gökçek adaylıktan çekilecek mi?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 30 Mart seçimleri için çeşitli semtlerde mitingler yapıyor. Bu mitinler sırasında çekilen bir fotoğraf Twitter'da tartışma başlattı. Gökçek'in sosyal medyada paylaştığı fotoğrafla ilgili takipçilerinden, fotoğrafta photoshopla insan çoğaltma yapılmış şeklinde eleştiriler yapıldı.

Gökçek, bu eleştiriler üzerine, "ispat edin adaylıktan çekileyim" şeklinde açıklama yaptı. Bunun üzerine fotoğrafta photoshop hilesi olduğu fotoğraflarla ispat edildi.

İşte konuyla ilgili soL.org'un haberi:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın çeşitli semtlerinde ve ilçelerinde mitingler yaparak fotoğraflarını sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşıyor. Bu fotoğrafların içerisinde, üzerinde oynandığı bariz bir şekilde fark edilen bir tanesi Twitter'da gündeme bomba gibi düştü.

15 Şubat Cumartesi günü yayınlanan ve Bağlum'da çekildiği belirtilen fotoğrafta meydandaki kalabalığın birçok yerde tekrarlandığı açıkça belli oluyor. Bu nedenle yayınlanır yayınlanmaz Gökçek'in takipçilerinin büyük bölümü fotoğrafta photoshop programı ile çoğaltma yapıldığını yazdı. Gelen tepkiler üzerine Gökçek her zamanki üslubuyla üste çıkmayı denedi. Fotoğrafın cep telefonuyla panoramik olarak çekildiğini, bu nedenle görüntüde üst üste binmeler olduğunu öne süren Gökçek, fotoğrafta çoğaltma yapıldığının ispatlanması durumunda adaylıktan çekileceğini öne sürdü.

Gökçek'in Twitter'da paylaştığı foto:

1(209).jpg

Sarı çerçeve içindeki kısımlar Photosop ile çoğaltma yapılmış görüntüler

2(165).jpg

Gökçek'in savunmasında sözünü ettiği üzere panoramik çekilen fotoğraflarda üst üste binmeler olabildiği bilinen bir gerçek. Ancak panoramik fotoğraf çeken cep telefonu ya da fotoğraf makinelerinin hiçbiri görüntüyü lokal olarak çoğaltmıyor. Fotoğrafta yaptığımız incelemede görüldüğü üzere paylaşılan görselin birçok yerinde lokal olarak çoğaltma yapılmış durumda. Sarı renkle işaretlediğimiz alanların çoğaltıldığı belliyken bu alanların üstlerinde yer alan kısımlara baktığınızda herhangi bir çoğaltma ya da üst üste binme olmadığı açıkça görülebiliyor. Örneğin fotoğrafın ortasında kalabalık ve arka plandaki binalar çoğaltılmışken en üstte yer alan bayraklar birbirinden farklı. Benzer şekilde fotoğrafın sol tarafında bayraklar yarıda kesilip insanların yerleştirildiği kısmın üst tarafında yer alan binada herhangi bir olağandışılık göze çarpmıyor.

Gökçek'in iddia ettiği gibi panoramik fotoğrafların birleştirilmesi sırasında ortaya çıkan bir durumda ise fotoğrafın üst kısımlarında da alt kısımlarında olduğu gibi üst üste binmeler olması gerekirdi. Yani dikey bir çizgi halinde fotoğrafta birleşme yerinin belli olması gerekirdi. Görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla ya Melih Gökçek'in cep telefonu görüntüleri çoğaltıyor ya da Gökçek halka yalan söylüyor.

Gökçek görüntülerde çoğaltma yapıldığı ispat edilirse adaylıktan çekileceğini duyurmuştu.

gokcek-detay.png

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim