• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

’Van’da Şap Alarmı’ İçin Başkandan Sağduyulu Açıklama

’Van’da Şap Alarmı’ İçin Başkandan Sağduyulu Açıklama
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Van İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı...

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Van İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, şap hastalığıyla ilgili paniğe gerek olmadığını, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile koordine halinde olduklarını söyledi.

Van'ın İpekyolu ilçesi Beyüzümü ve Karagündüz mahallelerinde Türkiye'de daha önce görülmeyen A-Nepal tipi şap hastalığı tespit edildi. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Van İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, önceki günlerde meydana gelen sayısı 3'ü 5'i geçmeyen büyükbaş hayvan ölüm vakalarının endişeye sebep olmaması hususunda A-Nepal tipi şap hastalığı ile ilgili bir açıklama yaptı. Yeni şap hastalığı tipine karşı kamuoyunu uyaran Çelik, konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Nihat Çelik, konu hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de kamuoyuna gerekli açıklamayı zamanında yaptığını ve ilgililere gerekli talimatları verdiğini hatırlattı.

Bu yıl olduğu gibi Türkiye genelinde belli bölgelerde kendini hissettiren şap hastalığının doğrudan Van iline mal edilmesi Vanlı üreticiyi büyük bir vebal altında bırakacaktır. Çelik, yıllar itibarı ile özellikle ülkemizin çeşitli bölgelerinde ve sınır illerinde bu hastalığı tanımlayan vakalara rastlandığını ifade ederek, hızla yayılan bu virüs tipinin çift tırnaklı hayvanlarda çok şiddetli bir hastalık tablosu oluşturduğunu söyledi. Nihat Çelik bu hastalığın hayvanlarda yavru atmanın yanı sıra et, süt veriminin düşmesine ve şiddetli durumlarda ise ölüme neden olduğunu vurguladı. Çelik, yetiştiricilerden böyle bir vaka ile karşılaşılması durumunda vakit geçirmeden en yakın İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat etmesini istedi. Çelik ayrıca sektör tarafından hastalığın bilindiğine dikkat çekerek aynı hastalığın çeşitli adlar altında tanımlandığın ve ülkemizin bu konuda gerekli tecrübeye sahip olduğunu belirtti.

Nihat Çelik, Van'ın bulunduğu bölgede hayvan hareketleri açısından önemli bir güzergâh konumunda bulunması nedeniyle şap hastalığının sıklıkla tip değiştirmesinde etkili olduğunu ve hastalıklara karşı etkin ve sürekli mücadeleyi gerekli kıldığını anlattı. Şap hastalığıyla mücadele kapsamında ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere iki dönem halinde aşılama çalışmalarının İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü anlatan Çelik, "İlimizde 2015 yılı İlkbahar Şap Aşılama Döneminde yaklaşık yüzde 90 civarında Şap Enstitüsü'nce üretilen ve bağışıklık düzeyi oldukça yüksek olan tetravalan şap aşısı ile hayvanlar aşılanmıştır. Sonbahar dönemi aşılama çalışmaları ise devam etmektedir" dedi.

Nihat Çelik, Enstitünün yeni A-Nepal tipi şap hastalığı ile mücadele kapsamında da aşı imalat çalışmalarını tamamladığını ve bu aşının Van'a intikal etmesiyle birlikte aşılama çalışmalarının başlanacağını söyledi.

Çelik, şap hastalığının bulaşma yollarını kapatmak, yayılmasını engellemek ve hastalıktan kaynaklanabilecek zarar düzeyini en aza indirebilmek için alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: "Hastalık belirtisi gösteren büyükbaş hayvanların sevki yapılmayacak. Tüm büyükbaş hayvanların aşılaması yapılacak. Aşılanmış olan hayvanların 15 günlük bekleme süresi dolmadan sevki yapılmayacak. Nakil vasıtalarının mekanik temizliği ve dezenfeksiyonu mutlak suretle yaptırılacak. Hastalık çıkışı olan bölgelerde 10 km çapta karantina uygulaması yapılacak. Karantina bölgesindeki işletmelerden diğer işletmelere hayvan giriş ve çıkışları engellenecektir".

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim