• BIST 9753.94
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Vali Toprak: Dikili'ye 202 mülteci geldi

Vali Toprak: Dikili'ye 202 mülteci geldi
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması, bugün itibariyle uygulanmaya başladı.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması, bugün itibariyle uygulanmaya başladı. Bu kapsamda Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan Afganistan, Pakistan ve Banglaş uyruklu toplam 202 göçmen, "Nazlı Jale" ve "Lesvos" ve "Ertürk" isimli gemiyle, yaklaşık iki saatlik yolculuğun ardından Dikili'ye ulaştı. Sağlık kontrolünden geçirilip parmak izleri alınan göçmenler daha sonra otobüslerle Kırklareli'ndeki kamplara gönderilmeye başlandı. Yunanistan'dan iade edilen her bir mülteciye bir polis eşlik etti.

Dikili Limanı'na gelerek çalışmaları takip eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, gazetecilere açıklama yaptı. Toprak, Yunanistan'dan Türkiye'ye iade edilecek mülteci sayısının yaklaşık 5 bin kişi olacağını, Dikili'ye bugün iade edilen mülteci sayısının 202 olduğunu söyledi.

"İzmir ve Ege kıyılarında Suriye uyruklu olan göçmenlerin Dikili'den, Çeşme'den, Bodrum'dan, Güllük'ten ve Kuşadası'ndan geri gönderme merkezlerine alınacak ve ülkelerine geri gönderileceklerdir." diyen Toprak, "Türkiye üzerinden Yunanistan'ı kullanarak Avrupa'ya giden ve 20 Mart'tan sonra bu geçişleri yapanların atfedilen anlaşma çerçevesinde buradan geri gönderme merkezlerine iadesi ve oradan da ülkelerine geçişiyle ilgili alt yapı konusunda anlaşma yapılmıştı. Bu noktada bugün ilk geri geçiş burada, transfer noktası Dikili'den gerçekleştiriliyor. Bugün itibari ile Yunanistan'dan üç gemi olmak üzere toplam 202 göçmeni taşıyan gemi Dikili Limanımıza geldi. Burada gayet uluslararası hukuk kuralları ve insanı yaklaşımlar da dikkate alınarak her türlü alt yapıyla birlikte gelen göçmenlerin, Yunanistan'da daha önce parmak izlerinin alınması ve kimlik bilgileriyle birlikte Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüze verilmesinden sonra burada gerek eşleştirme çalışmalarının yapılması, orada parmak izleri tutanlarının gemiden aşağı indirilmesi, her türlü sağlık muayeneleri yapıldıktan sonra temin ettiğimiz otobüslerle şu an için buradan 202 kişi Kırklareli'deki Geri Gönderme Merkezi'ne gönderme noktasındaki çalışmalar başarılı bir şekilde yürütülüyor. Bir taraftan sayın Başbakan, İçişleri Bakanımızın, hükümetin, Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüz, emniyet, jandarma ve Sahil Güvenlik ile birlikte bu çalışmalar yürütülüyor. Sonuç itibari ile anlaşma sonrasında bugün gemiler yanaşmış ve 202 kişi buraya alınıp geri gönderme merkezlerine iade ediliyor. Oradan da geri gönderme merkezilerinde geri kabul anlaşması olan ülkelerle o anlaşma çerçevesinde, olmayanların da seyahat belgeleri düzenlenmek kaydıyla kendi ülkelerine çıkışı gerçekleştirilecektir." şeklinde konuştu.

HER BİR SURİYELİ'NİN KARŞILIĞINDA EŞDEĞER SAYIDA SURİYELİ YUNANİSTAN VE AVRUPA ÜLKELERİNE GÖNDERİLECEK

AB ile yapılan anlaşmanın iki unsurunun olduğunu da anlatan Vali Toprak, "Suriyeli olan mülteciler ve onun dışındaki mülteciler. Bugün itibariyle İzmir ve Ege kıyılarından Suriye uyruklu olan göçmenlerin bu limandan yani Dikili'den, Çeşme'den yarın öbür gün eğer olabilirse Bodrum'dan, Güllük'ten ve Kuşadası'ndan geri gönderme merkezlerine alınacak ve daha sonra işlemleri tamamlanarak geri gönderileceklerdir. Suriye uyruklu göçmenlerin bu iadesi gerçekleştiğinde de hiçbir şekilde İzmir dahil hiçbir yerle iltisap kurulmadan, Yunanistan'dan direk olarak uçaklarla Adana'daki Şakir Paşa Havalimanı'na, oradan da yapılan karşılıklı görüşmeler neticesinde ülkemizde sınır kentlerinde bulunan Güneydoğu Anadolu'daki kamplar, geçici barınma merkezlerine gönderilecekler. Sayın bakanımızın da açıkladığı üzere gelen her bir Suriyeli'nin karşılığında da o kamplardan belirlenen eşdeğer sayıdaki Suriyeli'de eşzamanlı olarak Yunanistan ve Avrupa ülkelerine gönderileceklerdir." diye konuştu.

MÜLTECİLER KUŞADASI, ÇEŞME, BODRUM VE DİKİLİ'YE GELECEK

Önümüzdeki günlerde gelecek mültecilerin Kuşadası, Çeşme, Bodrum ve Dikili Limanı'nda iadelerinin gerçekleşebileceğini de ifade eden Toprak, "20 Mart'tan sonra Yunanistan'a geçişi ortaya çıkan, onlar da atfedilen anlaşma çerçevesinde Çeşme, Bodrum Güllük, Kuşadası Limanı, Dikili Limanı'nda iade gerçekleşecek. İade yapılan noktalarda hiçbir şekilde kamp, çadır merkezi konaklamaları merkez yapılmayacak, kullanılmayacak. Geldikleri gibi limanda insani ihtiyaçları ve uluslararası hukuk kurallarının gereği yerine getirilmek suretiyle ülkemizdeki geri gönderme merkezlerine orada da gelmiş oldukları ülkelere iade edileceklerdir." dedi.

YUNANİSTAN'DAN 5 BİN KİŞİ GELECEK

Beş bine yakın yasa dışı göçmenin 20 Mart'tan sonra Yunanistan'a geçtiğini de dile getiren İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Ancak bunların ne kadarı Suriyeli ne kadarı diğer Suriye dışı uyruklu olduğu ve bunların ne kadarın Yunanistan tarafında anlaşmaya uygun olarak bize gönderileceği konusu önümüzdeki günlerde netleşecektir. Şu an bizim bilebildiğimiz 5 bin civarında bir rakam var. Onların belki yarısı Suriyeli, yarısı başka ülke uyruklu olabilir." ifadelerini kullandı.

"KAMP VE KALICI MERKEZLERİN SAHİLLERİMİZDE YAPILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın ardından alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Vali Toprak, "Bize iletilen somut bilgilere göre, 20 Mart'tan önceki geçişe hareket eden, ülkemizi terk etmeye çalışan yasa dışı göçmenlerin sayısında ciddi manada düşme olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla atfedilen anlaşmanın olumlu sonuç verdiğini gördük. İzmir'de dahil olmak üzere Ege kıyılarında hiçbir şekilde çadır kent, konaklama merkezi hiçbir şekilde kurulması bugüne kadar konuşulmamış, düşünülmemiş, herhangi bir karar alınmamıştır. Bakanlığımızın vermiş olduğu talimatlarda bundan sonra da böyle bir şey olmayacaktır. Bundan sonrada kamp ve kalıcı merkez sahillerimizde yapılması söz konuş değildir." diye konuştu. Cihan

Vali Toprak: Dikili'ye 202 mülteci geldi

Vali Toprak: Dikili'ye 202 mülteci geldi

Vali Toprak: Dikili'ye 202 mülteci geldi

Vali Toprak: Dikili'ye 202 mülteci geldi

Vali Toprak: Dikili'ye 202 mülteci geldi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim