• BIST 9886.95
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Uzmanlardan YGS sınavına gireceklere tavsiyeler

Uzmanlardan YGS sınavına gireceklere tavsiyeler
Üniversiteye girmek için ilk aşama olarak uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 15 Mart Pazar günü yapılacak. Yaklaşık 2 milyon adayın yarışacağı sınav öncesi uzmanlardan öneri geldi.

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 15 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek. Sınava, 2 milyon 126 bin 681 aday başvurdu. Sınav, saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekecek.

Adaylar, sınav salonuna 2015-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınıp sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacaklar. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete kabul edilmeyecek.

Sınav yaklaştıkça kaygının da arttığını hatırlatan uzmanlara göre, kaygının asıl nedeni sınav değil öğrencilerin kendisi. Sınava yüklenen anlam büyüdükçe, kaygı da aynı düzeyde artıyor. Bu duruma ailenin tutumu ve çevre baskısı da neden olabiliyor. Ancak bunu aşmak adayların elinde. Nasıl mı? İşte uzmanların YGS öncesi son gün önerileri:

- Sınavı gözünüzde büyütmeyin, abartmayın, YGS’yi bir savaş gibi görmeyin. 
- Başarılı olacağınıza yönelik inancınızı kaybetmeyin. Sınav öncesi psikolojiniz nasıl olursa sınav da öyle olacak.
- YGS önemli bir sınav ama üniversiteye girişte asıl belirleyici olan LYS’ler. Bu nedenle ilk aşama olan YGS’yi geçip, LYS’ye odaklanın. 
- Son gün hiçbir şey yapmadan rahat edemiyorsanız, sürekli ders çalışmak istiyorsanız deneme sınavı çözebilirsiniz. Yanlış verdiğiniz cevapların doğrularını mutlaka öğrenin.
- Stresli ve yorucu etkinliklerden uzak durun. 
- Sınava gireceğiniz okulu, sınıfı, sırayı görmeye çalışın. Evden çıkıp sınav binasına ortalama ne kadar zamanda gidebileceğinizi tespit etmeye çalışın ki, sınav sabahı gereksiz bir stres yaşamayın.
- Sınavla ilgili konuşmayın. Çevrenizde sınavla ilgili konuşanlardan uzak durun veya konuşmamaları yönünde uyarın.
- Sınav belgelerinizi hazırlayın. Nüfus cüzdanınızda ÖSYM’nin istediği bilgilerin olup olmadığını kontrol edin. Bir sorun varsa panik olmayın. Sınav sabahı nüfus müdürlükleri sorununuzu çözmek için açık olacak.
- Sınavdan bir gece önce ağır yemeklerden uzak durun. Alışkın olduğunuz şekilde beslenin. 
- Çay, kahve gibi içecekler sizi etkiliyorsa çok fazla tüketmemeye özen gösterin.
- Sınav sabahı kahvaltı yapın. Kahvaltı alışkanlığınız yoksa da 160 dakika hiçbir şey yemeyeceğinizi düşünerek ortalama bir kahvaltı yapmaya çalışın. 
- Pazar günü sınava giderken yanınıza cep telefonu, hesap makinesi, saat gibi sınavda yanınızda bulunmaması gereken eşyaları almayın ya da yanınızda bu eşyalarınızı emanet edebileceğiniz biri olsun 
- Sınav anında rahat olmaya çalışın. İlk önce her şeyi unuttuğunuzu düşünebilirsiniz, sakin olun. Kitapçığınızı kontrol ederek eksik sayfa, silik soru olup olmadığın kontrol edin. Bir sorun varsa sınav görevlilerinden yardım isteyin.
- Soru kitapçığı ve cevap kâğıdının adınıza düzenlenmiş olup olmadığını kontrol edin.
- Sınav başladığında metni tam okumadan cevaplamayın, soruda ne istendiğini tam olarak anladıktan sonra cevap verin. 
- Yanlış kodlama yapmamak için cevapları en sona bırakmayın. Şimdiye kadar alıştığınız şekilde kodlama yapın. 
- Arada sıkılırsanız 5-10 saniyelik dinlenme molaları verebilirsiniz ama sınavdan kopmadan yeniden soruları çözmeye başlayın. 
- Sınav bittiğinde rahat bir nefes alın. Kaç puan alacağınıza odaklanmak yerine kendinizi en kısa sürede hazırlayarak LYS’lere çalışmaya başlayın. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim