• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Uzmanlardan Ailelere Tüp Bebek Uyarısı

Uzmanlardan Ailelere Tüp Bebek Uyarısı
Bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yaşam tarzı değişiklikleriyle bu sürece hazırlanmasının büyük önem taşıdığını...

Bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yaşam tarzı değişiklikleriyle bu sürece hazırlanmasının büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, tüp bebek için en uygun yöntemin seçilerek, anne ve baba adayının bu yolda birbirlerine destek olması ve tedavinin tüm gerekliliklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Memorial Dicle Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Bölümü'nden Op. Dr. Uğur Değer, tüp bebek tedavi sürecinde çiftlerin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Bir kadının gebe kalma sürecinde 15 milyon sperm rol oynadığını belirten Op. Dr. Uğur Değer, erkekte bu rakam eğer 5 milyonun altında ise çiftlere tüp bebek tedavisinin önerildiğini söyledi. Değer, "Bebek sahibi olamayan çiftlerin en çok endişelendiği konulardan biri de açıklanamayan infertilite yani kısırlıktır. Yapılan tetkiklerde herhangi bir neden bulunamıyor tüp bebek yöntemlerinden çift için en uygun olanı seçilip tedaviye başlanır" dedi.

"TEDAVİ SIRASINDA STRESİ AZALTICI ETKİNLİKLERDE BULUNUN"

Op. Dr. Uğur Değer, tedavi sırasında çiftlerin stresi azaltıcı etkinliklerde bulunması gerektiğini belirterek, tüp bebek tedavi süreci kararı alındığı anda aslında tedavinin de başlamış olduğunu söyledi. Değer, "Hastanın mutlaka tedavi sürecine kendini psikolojik olarak hazırlaması gerekir. Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir" diye konuştu.

"EŞİNİZE DESTEK OLUN"

Bu süreçte baba adayına da büyük görev düştüğünü belirten Dr. Değer, baba adayının anne adayı ile arasındaki iletişimi her zamankinden daha sıkı tutması ve ona her konuda destek olması gerektiğini dile getirdi. Değer, tedavi sürecinin olumsuz sonuçlanacağı endişesinin bir kenara bırakılması gerektiğini, çeşitli nedenlerle olumsuz sonuçlanırsa bile 3 ay sonra tekrar denenebileceğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti. Op. Dr. Uğur Değer, "Tüp bebek tedavi yöntemini doğal bir gebelik süreci olarak kabul etmek gerekir. Çünkü bu yöntemle gebe kalanlar kadınlar da normal bir hamilelik dönemi geçirmektedir. Çiftin kendi sperm ve yumurtaları ile gerçekleştirilmektedir ve dünyaya gelen bebek de diğer bebeklerden farksızdır. Beslenmeye dikkat etmek tüp bebek tedavi sürecini olumlu etkilemektedir. Doktorun beslenme konusunda önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra uzman bir diyetisyen ile görüşülüp detaylı bir beslenme planı yapılabilir. Mümkün olduğu kadar da fastfood ve abur cubur olarak adlandırılan besinler yerine daha taze, organik besinler tüketilebilir. Ayrıca sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Kola, çay, maden suyu gibi içecekler sıvı ihtiyacını karşılar diye düşünülmemeli, günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Balık tüketiminin de hastaya tedavi sürecinde fayda sağlayacağı unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim