• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C

Uzmanından Kadınlara Rahim Ağzı Kanseri Uyarısı

Uzmanından Kadınlara Rahim Ağzı Kanseri Uyarısı
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, rahim ağzı kanseri ile ilgili uyarılarda bulunarak, korunma yollarıyla ilgili bilgi verdi.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, rahim ağzı kanseri ile ilgili uyarılarda bulunarak, korunma yollarıyla ilgili bilgi verdi.

Rahim ağzı kanserinin dünyada ve Türkiye'de sık görülen jinekolojik kanser hastalıklarından biri olduğunu belirten Doç. Dr. Çoksüer, rahim ağzı kanserinin dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olduğunu söyledi. Rahim ağzı kanserine yol açan temel etkenin HPV olduğunu kaydeden Doç. Dr. Çoksüer, "HPV vücuda cinsel yol ile bulaşarak rahim ağzı bölgesinde bulunan hücrelerin anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlar. Bu değişiklikler 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Rahim ağzı kanseri tespitinde rutin aralıklarla smear testi yaptırılması önemlidir. Ulusal rahim ağzı kanseri tarama standartlarına göre 30 yaşından sonra her 5 yılda bir smear testi yaptırılması önerilir. Fakat smear sonucunuz ya da risk faktörünüze göre bu sıklık hastanın durumuna özel olarak düzenlenebilir" dedi.

"ÇOK EŞLİLİK RAHİM AĞZI KANSERİ İÇİN EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜDÜR"

Çok eşliliğin rahim ağzı kanseri için önemli bir risk faktörü olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çoksüer, şöyle konuştu:

"Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlar, çok sayıda doğum yapmak, cinsel ilişkiye 20 yaşından önce başlanması, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, sosyoekonomik düzeyin düşük olması, sigara içmek, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi durumlar yer alır. Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Smear testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Düzenli jinekolojik muayene ve smear testi rahim ağzı kanserinden korunmada yardımcıdır. Serviksdeki değişiklikler, smear testi ile tespit edilerek kanser gelişmeden tedavi edilebilir. Düzenli smear testi yaptırmayan kadınlarda rahim ağzı kanseri riski artmaktadır. Rahim ağzı kanserinden korunmak için erken yaşta cinselliğin başlamaması, ilişki sırasında kondom kullanmak ve düzenli olarak rahim ağzı kanseri taranmasının rahim ağzı kanserinden korunmada etkili yöntemlerdir. Smear testi ile rahim ağzı kanseri riski oldukça azalmıştır."

Sağlık Bakanlığı'nın, kanseri önlemek için ciddi özverili çalışmaları sayesinde Kanser Tarama Erken Teşhis ve Eğitim Merkezlerini (KETEM) faaliyete geçirerek kadınlarda kanser görülme oranı düşürdüğünü aktaran Doç. Dr. Çoksüer, "Sağlık Bakanlığı, bünyesinde bulunan 197 KETEM'e mobil KETEM'leri de dahil etti. Kanser tarama TIR'ları, kadınlar ayağına sağlık hizmetini ulaştırarak kanserden korunma ve erken tanı amaçlanmıştır. Sağlık Bakanlığı'nın bu tür sağlık hizmetleri kadınlarda kanseri önlemek ve erken teşhis için çok değerli çalışmalardır. Bu vesile ile tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlar, sağlık ve mutluluk dolu günler geçirmesini dilerim" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim