• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 12 °C

Üreticisinden Doğru Bebek Koltuğunu Seçmenin Püf Noktaları

Üreticisinden Doğru Bebek Koltuğunu Seçmenin Püf Noktaları
Trafik kazalarındaki ölümlerde, 1-10 yaş grubundaki çocukların yüksek oranıyla tehlike işaretleri veren Türkiye'de, oto güvenlik koltuğu kullanımı...

Trafik kazalarındaki ölümlerde, 1-10 yaş grubundaki çocukların yüksek oranıyla tehlike işaretleri veren Türkiye'de, oto güvenlik koltuğu kullanımı zorunlu olmasına rağmen uygulamada aksaklıklar yaşanıyor. Yapılan araştırmalarda çocuk ölümlerini yüzde 71 azalttığı bilinen oto koltuklarının standart dışı tipleri, çocukları kaza anındaki olası tehlikelerden korumuyor.

Bebek araç ve gereçleri sektöründe Türkiye'nin lider firması olan Prego'nun Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Dalmızrak, bebek sağlığı açısından yaşamsal önem taşıyan çocuk güvenlik koltukları konusunda aileleri uyardı. Güvenlik koltuğu olmadan kesinlikle bebeklerin otomobillere bindirilmemesi gerektiğini belirten Dalmızrak, doğru koltuğunun seçiminin de önemini vurguladı.

ÇOCUKLARIN SEYAHAT GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

Bebeğin arabada güvenle seyahat etmesini sağlamak için çocuk koltuğunun bir zorunluluk olduğuna değinen Dalmızrak, "Bebekler, güvenlikleri için mutlaka oto koltuğunda seyahat ettirilmelidir. Oto koltuğu olmadan bebekler araba ile gezdirilmelidir" dedi.

Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun trafiğin kaza riskini artırdığına değinen Dalmızrak, "Anne-baba olarak, her an tehlike sinyalleri veren büyük şehirlerin trafiğinde bebekler için endişelenmemek mümkün değil. Ancak birçok kişinin ne yazık ki, ön koltukta oturup bebekleri kucaklarında iken yolculuk ettiklerine tanık oluyoruz. Bu büyük bir hatadır. Ebeveynler kesinlikle böyle bir hataya düşmemeli" diye konuştu.

48 KM HIZDA BİLE ÖLÜMCÜL TEHLİKE

Dünya genelindeki istatistiklerin bu tür seyahatlerin hiç de güvenli olmadığını kanıtladığını bildiren Yusuf Dalmızrak, "Bu durumda bebekler, ani frenlerde ya da kaza anında otomobilin camına ya da torpidoya çarpabiliyor. "Ben arabayı hızlı kullanmıyorum" demek de çözüm değil. Çünkü, Avrupa'daki kalite kontrol kurumlarının özel geliştirilmiş mankenlerle yaptıkları çarpışma testlerinde 48 km. hızla giden bir araçta bulunan, 7 kg. ağırlığında bir bebeğin önden çarpışma sırasında aynı hızla camdan fırladığı görülüyor. Aynı hızla giden otomobilde, bir yetişkinin kucağında seyahat eden bebek ise, kaza sırasında 2.5 tonluk bir basınca maruz kalıyor. Bu, bir binanın üçüncü katından yere düşmekle eşdeğer" diyerek anne-babalara uyarıda bulundu.

Gelişmiş ülkelerde 10 yaşın altındaki tüm çocuklar için zorunlu olarak kullanılan oto güvenlik koltuğu seçmenin püf noktalarını da anlatan Prego Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Dalmızrak, güvenlik altına alınmayan çocuklarda 7 kat daha fazla ölüm oranın meydana geldiğini bildirdi.

YAŞ VE AĞIRLIĞA GÖRE KOLTUKLAR DEĞİŞİYOR

Bebeklerin yaş grupları ve ağırlıklarına göre oto koltuklarının özellik ve konumlarının da değiştiğini belirten Yusuf Dalmızrak, "Emzirme çağında olan bebeklerin yatar vaziyette taşınması gerekirken, daha büyük çocukların oturur vaziyette seyahat etmeleri gerekiyor. Ayrıca bebeklerin kemik yapıları güçsüz olduğundan ve kafaları vücut ağırlıklarının 3'te 1'ini oluşturduğundan, kaza sırasında ense ve omurilik yaralanmalarının önüne geçebilmek adına, oto güvenlik koltuklarının sürüş istikametinin tersine monte edilmeleri gerekiyor. Koltukların da hava yastıklarının bulunduğu bölüme de monte edilmemesi gerekiyor" diye konuştu.

Oto koltuğu alınırken mutlaka E4 güvenlik belgesine sahip, güvenilir bir firmanın ürünün tercih edilmesini isteyen Prego Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Dalmızrak, "Bebek koltuğu alırken, 0-12 yaş arası taşınabilir modellerde bebek omuz emniyet kemerinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol edin. Sabit emniyet kemeri ile araca bağlanmayıp, sadece takılan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin. Çocuğunuza oto koltuğu alırken tek kriteriniz güvenlik olmalı. Onun hayatını kurtaracak olanın; koltuğun deseni ya da rengi değil, gelişmiş güvenlik teknolojisi olduğunu unutmayın" dedi.

KALİTE BELGESİZ ÜRÜNLERİ KULLANMAYIN

0-12 ay yaş grubu için oto koltuklarının, aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağının akıldan çıkartılmaması gerektiğini kaydeden Yusuf Dalmızrak, uyarılarını, "Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasını özen gösterin. Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalışın" diyerek sürdürdü.

Dalmızrak, alınacak koltuğun tüm araçlara uygunluğunun kontrol edilmesini isteyerek, "Yola çıkacağınız her defasında çocuğunuzun kemerlerinin sıkıca bağlı olmasını ve diğer yolcularında kemerlerini bağlamalarını sağlayın. Hiçbir zaman kaza geçirmiş olan, kemerleri aşınmış ya da yırtılmış olan bir koltuğu kullanmayın" ifadelerini kullandı.

Üreticisinden Doğru Bebek Koltuğunu Seçmenin Püf Noktaları

Üreticisinden Doğru Bebek Koltuğunu Seçmenin Püf Noktaları

Üreticisinden Doğru Bebek Koltuğunu Seçmenin Püf Noktaları

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim