• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Üreticilere Fındık Kozalak Akarı İle Mücadele Anlatıldı

Üreticilere Fındık Kozalak Akarı İle Mücadele Anlatıldı
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Fındık Tanıtım Grubu'nun ortaklaşa düzenlediği Fındıkta kozalak akarı ile mücadele projesi kapsamında,...

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Fındık Tanıtım Grubu'nun ortaklaşa düzenlediği Fındıkta kozalak akarı ile mücadele projesi kapsamında, Ünye'de 25 önder üreticiye eğitim semineri verildi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu ve Ünye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleşen eğitim semineri Ünye Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Programda sunum yapan Fındık Tanıtım Grubu temsilcisi Ziraat Mühendisi Şenel Öztürk, "Fındık kozalak akarları toplandıktan ve bahçede bir yere bırakıldıktan kısa bir süre sonra, kozayı terk edemedikleri ve besin bulamadıklarından dolayı ölürler. Kozaların içindeki faydalılar bu işlemden zarar görmezler. Elle toplamak suretiyle yapılan mücadele ile kimyasalların meydana getireceği olumsuzluklarda ortadan kaldırılmış olur. Böylece insan sağ- lığına ve temiz çevreye de katkı yapmış oluruz. Halk arasında "fındık kozası" denilen fındık kozalak akarını çıplak gözle görmek mümkün olmayıp ancak tomurcuklara zarar vermek suretiyle oluşturduğu kozalardan kolayca tanınmaktadır. Bu kozalar iri nohut büyüklüğünde olup, kozalar tam açıldığında içi kırmızımsı, sarımsı bir renk alır. Dişi ve erkek çiçek tomurcuklarında beslenmesi sonucu kozalak oluşmakta ve verimi doğrudan etkilemektedir. Tombul, mincane ve uzunmusa çeşitleri çok hassas olup yüzde 70'lere varan zararlara neden olmaktadır. Fındık kozalak akarına karşı mutlaka mücadele yapılmalıdır. Fındık yaprak açmadan, özellikle ocak ve şubat aylarında kozalaklar elle toplanıp bahçede bir yere bırakılmalıdır. Toplanan kozalaklar yakmak veya gömmek suretiyle yok edilmemelidir. Çünkü kozaların içleri diğer faydalı akarlar ve böcekler için barınma yeridir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim