• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C

Udmi Efendi Ve Şükufename Sergi Ve Kitap Tanıtımı Yapıldı

Udmi Efendi Ve Şükufename Sergi Ve Kitap Tanıtımı Yapıldı
Adana'da 143 yıl önce Vilayet Matbaasında basılmış bir eser olan Udmi Efendi'nin Şükufename'si Pr. Dr. Nazım Hikmet Polat, Araştırmacı-Yazar Mehmet Ekrem...

Adana'da 143 yıl önce Vilayet Matbaasında basılmış bir eser olan Udmi Efendi'nin Şükufename'si Pr. Dr. Nazım Hikmet Polat, Araştırmacı-Yazar Mehmet Ekrem Akçal ve Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Şubesi'nin katkılarıyla tekrar bir kitap olarak basıldı.

Osmanlı döneminde Adana valileri olan Ziya Paşa ve Mahmut Nedim Paşa gibi önemli isimlerin özel kalem müdürlüğünü yapmış, Adana'nın ilk yerel gazetesi "Seyhan Vilayet" gazetesini iki arkadaşıyla çıkarmış ve maarif azası olan Udmi Efendi 1873 yılında Şükufename'si isimli eserini Adana'da tamamlamış ve eseri aynı sene kurulan Vilayet Matbaasında basıldı.

Bu zamana kadar bilinmeyen eser, Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver tarafından 11 kıymetli Şükufename'den biri olarak sayıldı. Ord. Prof. Dr.Nazım Hikmet Polat'ın akademik çalışmasıyla kıymeti tekrar anlaşılan eser Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kitaplaştırılarak, Araştırmacı-Yazar Mehmet Ekrem Akçal'ın kitabın içinde geçen 31 adet çiçekle düzenlediği şükufe (çiçek) sergisiyle birlikte Tarihi Kız Lisesi binasında tanıtımı ve imza günü yapıldı.

Ord. Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, eserin edebi kıymetinden söz ederken, tarihin karanlıklarından çıkarak tekrar bir kitap olarak basılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Udmi Efendi'nin soyundan gelen Mehmet Ekrem Akçal da bu eserin tekrar kitap olarak basılmasından duyduğu mutluluk yanında hala yapılması gerekenler olduğunu ifade etti. Udmi Efendi'nin bir parka veya sokağa isminin verilebilmesi için Adana Büyükşehir Belediyesi'ne başvurulduğunu belirten Akçal, yeni kurulacak müze kompleksinde bir yer verilmesi ve Tepebağ'daki mezar yerinin tescillenip, düzenlenmesi içinse başvuruların sürdüğünü belirtti.

Etkinlikten sonra Udmi Efendi'nin 1900 yılında vefat ettiği Tepebağ'da koruma altına alınması ve bir kültür varlığı olarak tescillenmesi için uğraşılan mezarı da ziyaret edildi.

Udmi Efendi Ve Şükufename Sergi Ve Kitap Tanıtımı Yapıldı

Udmi Efendi Ve Şükufename Sergi Ve Kitap Tanıtımı Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim