• BIST 9793.88
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

“Tuzu Azalt Ömrünü Uzat”

“Tuzu Azalt Ömrünü Uzat”
Türkiye'de ortalama tuz kullanımının ideal orandan 3 kat fazla olduğunu vurgulayan Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Zülal Çöllü, "Tuzu azalt,...

Türkiye'de ortalama tuz kullanımının ideal orandan 3 kat fazla olduğunu vurgulayan Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Zülal Çöllü, "Tuzu azalt, ömrünü uzat" diyerek tuzun zararlarına dikkat çekti.

Bu yıl 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan Merkezefendi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Zülal Çöllü, "Tuzu azalt, ömrünü uzat" dedi. Yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta farklı sıkıntılara yol açtığını belirten Dyt. Zülal Çöllü, "Tuz, damarlardaki basıncı artırarak, damarların büzülmesine yol açıyor. Aşırı miktarda kullanımı hipertansiyona yol açarken, felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk yaratıyor. Kan basıncını yükseltip, böbreklere zarar verirken, içeriğindeki sodyumun da doğrudan böbreklere olumsuz etkisi bulunuyor. Osteoporoza neden olabildiği gibi, mide kanserine de eğilim yaratan tuz, astım krizlerini de uyarıyor. Günlük tuz tüketimi 5 grama düşürüldüğünde felç riski yüzde 23, kalp krizi riski de yüzde 17 oranında azaltılabiliyor" şeklinde konuştu.

Çöllü, ortalama tuz tüketim miktarı 18 gram olduğu ülkemizde ideal orandan üç kat fazla tuz tüketildiğini kaydetti.

BİR AYDA TUZSUZ YEMEYE ALIŞILIYOR

Sofra tuzunun kullanılmaması, yemeklerin de tuzsuz hazırlanması gerektiğinin söyleyen Dyt. Zülal Çöllü şöyle devam etti:

"Özellikle farkında olmadan tuz aldığımız peynir, ekmek, zeytin, sucuk, turşu, çerez ve hazır gıdaları da tüketirken dikkatli olmalıyız. Yiyecekler fazla tuzlu hazırlanıyor. Oysa dilin üstünde yer alan bazı tomurcuklar bir süre sonra tuzsuz yemeğe alışarak, yiyeceklerin gerçek tadını alıyorlar. Araştırmalar, tuzu azaltan insanların dillerindeki tomurcukların daha da duyarlı olunca gerçek lezzeti alabildiğini, bünyenin de yaklaşık bir ayda tuzsuz yemeye alışılabildiğini gösteriyor. Bu yüzden bebekler de yaşamlarının ilk yıllarında tuzla tanıştırılmamalıdır." dedi.

“Tuzu Azalt Ömrünü Uzat”

“Tuzu Azalt Ömrünü Uzat”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim