• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Tüsiad’dan Başkan Fatma Şahin’e Ziyaret

Tüsiad’dan Başkan Fatma Şahin’e Ziyaret
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret etti.

TÜSİAD Başkanı Cansel Başaran Symens'in yanı sıra TÜSİAD üyeleri Tarkan Kadooğlu, Ali Koç ve bazı iş dünyasından isimlerin yer aldığı TÜSİAD yönetim kurulu üyeleri, bu ayın yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirmek amacıyla Gaziantep'e geldi. Yönetim kurulu üyelerinden oluşan TÜSİAD heyeti, toplantı öncesinde ise Gaziantep'te temaslarda bulundu. Heyet, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.

TÜSİAD'ın yönetim kurulunun bu ay Gaziantep'te toplanacağını belirten Symens, "Yönetim kurulunu zaman zaman İstanbul dışında topluyoruz. Bu ayki toplantıyı da Türk sanayisinin önemli merkezlerinden Gaziantep'te gerçekleştirdik. Bölgedeki iş dünyası temsilcileriyle de bir araya geleceğiz, sanayideki sıkıntıları dinleyerek görüş alışverişinde bulunacağız Gençlik Platformu'nda da gençlerle buluşacağız" dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Size ve bütün ekibe çok teşekkür ediyorum. Bu kadar yoğun tempoda hepiniz çok yoğun çalışan kişilersiniz. Bize zaman açısından şehrimiz adına çok önemli buluyorum. Ben bakanken TÜSİAD la hem sayın başkanıyla hem yönetim kurulu üyeleriyle çok iyi işler yaptık. Buradan rahmetli Mustafa beyi de rahmetle anıyorum" dedi.

"MÜLTECİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 98 EĞİTİME BAŞLADI"

Şahin, ziyaretçilere bölgedeki Suriyeliler ve olası sorunlara karşı alınan tedbirler hakkında bilgi verdi. Suriyeli çocukları eğitim hayatının içerisine kattıklarını belirten Şahin, göreve başladığında eğitim gören Suriyeli mülteci çocukların sayısının 2-3 civarında olduğunu belirtti. Bugün ise bu sayının 70 bine ulaştığını anlatan Şahin, "Yani Suriyeli çocukların yüzde 98'i eğitim hayatına başladı. Bu konuda orta ve uzun vadeli yeni bir yönetim anlayışı belirlememiz gerek. Ülkemizdeki Suriyelileri kalkınmanın parçası yapmak, sistemin içine almak için çaba gösteriyoruz. Aralarında kendilerini çok iyi yetiştirenler, çok iyi Arapça ve İngilizce konuşanlar var. Bunlarla yeni bir kalkınma modeli oluşturmamız gerekiyor. TÜSİAD olarak sizin de ana gündeminize bu konuyu alıp, birlikte koordinasyonu nasıl sağlarız diye bakmamız gerekiyor" diye konuştu.

350 BİN KAYITLI SURİYELİ VAR

Geçen yıl Gaziantep'te 350 Suriyeli doktor bulunduğunu vurgulayan Fatma Şahin, bu sayının ise bugün 35'e düştüğü ifade etti. Eğitimli Suriyelilerin çalışma hayatına alınması gerektiğine dikkat çeken Şahin, "Çalışma hayatının içine derhal eğitimli olanları almamız lazım. Aksi halde Avrupa'ya gidiyorlar" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te kayıtlı 350 bin Suriyelinin bulunduğunu belirten Şahin, "Ticaret Odasına kayıtlı 6 yüz Suriyeli var. 4 bin 400 kayıtlı Suriye plakalı araç var. Biz bunu yönetirken negatif yönünden daha çok, "bunu kalkınmanın parçası nasıl yaparız" diye düşünüyoruz. Bu Suriyelilerin Arapça ve İngilizceleri çok iyi, çok iyi taş ustaları var, çok iyi ayakkabıcıları var. "Bunları sisteme nasıl entegre ederiz" diye çalışıyoruz. Ama bizim önceliğimiz orada barışın olması ve herkesin toprağına dönmesidir" şeklinde konuştu.

"AVRUPA ÜLKELERİ MÜLTECİLERİ NASIL KENDİMİZDEN UZAK TUTARIZ MANTIĞIYLA BAKIYOR"

Avrupa ülkelerinin mültecilere bakış açısının farklı olduğunu söyleyen Şahin, Avrupa'nın baktığı tek yönün maliyet olduğunu kaydetti. Şahin, "Avrupa ülkeleri, bize geldiğinde "bunlara ne yapalım nasıl yardımcı olalım" diye kesinlikle bakmıyorlar. Baktıkları tek şey, "bize ne kadar uzak durabilir bu iş" noktasıdır. Gelen Avrupa ülkelerinin temsilcileri, bakanları bize, "mültecilerin size maliyeti ile bize maliyeti aynı değil. Biz hesapladık. Mültecilerin Türkiye'ye maliyeti ile Avrupa birliğindeki bir ülkenin maliyeti 15 kat daha düşük. Kafalarındaki tamamen mali boyut ve uzak durma sistemidir" dedi.

Tüsiad’dan Başkan Fatma Şahin’e Ziyaret

Tüsiad’dan Başkan Fatma Şahin’e Ziyaret

Tüsiad’dan Başkan Fatma Şahin’e Ziyaret

Tüsiad’dan Başkan Fatma Şahin’e Ziyaret

Tüsiad’dan Başkan Fatma Şahin’e Ziyaret

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim