• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

Turşu, Konserve, Ketçap, Cips Ve Hazır Soslara Dikkat

Turşu, Konserve, Ketçap, Cips Ve Hazır Soslara Dikkat
Edirne Keşan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Elem Kaya, "Turşu, konserveler, ketçap, cips ve hazır sosların tuz içeriği çok fazla olduğundan fazla tüketmemeye...

Edirne Keşan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Elem Kaya, "Turşu, konserveler, ketçap, cips ve hazır sosların tuz içeriği çok fazla olduğundan fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir" dedi.

Aşırı tuz tüketiminin sağlıksız bir beslenme şekli olduğunu belirten Diyetisyen Elem Kaya, "Özellikle aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Ayrıca aşırı tuz tüketimi, inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir" dedi.

Ülkemizde insanların yemeğin tadına bakmadan hemen tuza yöneldiğini söyleyen Kaya, "Normalde tüketilmesi gereken tuz miktarının 3,5 katı kadar fazla tuz tüketilmektedir. İnsan vücudunun çok düşük oranda sodyum mineraline ihtiyacı vardır. Yüksek miktarda sodyum tüketiminin ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmesine rağmen dünyanın birçok yerinde kişiler alması gereken miktardan çok daha yüksek miktarda sodyum tüketmektedirler. Günlük normal bireyler için tuz ihtiyacı 3-7 gram arasında, ortalama 5 gramdır" açıklamasında bulundu.

Satın alınan ürünlerin etiketlerinin de mutlaka okunması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler tercih edilmelidir. Yemekler pişirilirken kullanılan tuz miktarına dikkat edilmeli, yemeğin ve salatanın tadına bakmadan tuz ilavesi yapmaktan kaçınılmalıdır. Tuzu azaltabilmenin bir yolu da baharat kullanımını arttırmaktır. Baharatlar yemeğe aroma kattığı için tuz tadına daha az ihtiyaç duyulur" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim