• BIST 10336.5
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye’nin İlk Jeopark Belediyeler Birliği Kuruldu

Türkiye’nin İlk Jeopark Belediyeler Birliği Kuruldu
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün girişimleriyle Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesinin ortaklığında...

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün girişimleriyle Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesinin ortaklığında kurulan Jeopark Belediyeler Birliği, Bakanlar Kurulunun kararıyla resmiyet kazandı.

Manisa'nın doğal zenginliklerinin daha iyi tanıtılarak turizm potansiyelinin geliştirilmesi amacıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesi işbirliğinde Jeopark Belediyeler Birliği kuruldu. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin Jeopark Belediyeler Birliği tüzüğünü onaylaması ve Bakanlar Kurulunun 14 Mart 2016 tarihindeki kararının Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlik resmen kuruldu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün'ün girişimleri ile kurulan Jeopark Belediyeler Birliğinin merkezi Kula ilçesi oldu.

TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK BİRLİĞİ

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa'nın doğal, tarihsel ve kültürel alanda dünyada sayılı kentler arasında yer aldığını ve bu potansiyeli harekete geçirmek adına sürekli proje ürettiklerini belirtti.

Manisa'nın her köşesinin eşsiz doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikler barındırdığını anlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, şöyle konuştu:

"Böylesine önemli bir turizm potansiyelini elimizde bulundurmak bizim için çok büyük bir şans. Bu nedenle Kula Belediyesi ve Salihli Belediyemiz ile birlikte Türkiye'de ilk ve tek olarak kurduğumuz Jeopark Belediyeler Birliği, Manisamızın jeoturizm potansiyelini harekete geçirmemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Birliğimiz, jeopark sahalarının Avrupa ve Unesco Jeoparklar Ağı standartlarına uygun biçimde faaliyet göstermesi için gerekli finansal ve lojistik desteği sağlayacaktır. Tabiri caizse jeopark sahalarımızın çatısını kurduk. Henüz tesisleşmeyen Kula'dan Salihli'ye uzanan jeopark sahalarının turizm, altyapı ve tanıtım gibi yatırım kalemlerinin ilçe belediyelerinin üstesinden gelemeyecekleri meblağa dayanıyor. Birliğimiz, Kuzey Kıbrıs dahil edilmek üzere ülkemizin her yerinde jeopark alanına sahip belediyelerin katılımı ile büyüyerek hem Manisa hem de ülkemizin turizm pazarından daha fazla pay almasına ön ayak olacaktır. Ayrıca, Jeopark Belediyeler Birliğimizin kuruluşunda ve süreçlerin yönetiminde yoğun emek harcayan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterim Halil Memiş ve Başkan Danışmanım Mimar Azmi Açıkdil'e teşekkür ediyorum. Manisa'ya hayırlı uğurlu olsun."

"TÜRKİYE'NİN ADINA KULA BİR İLKİ BAŞARDI"

Kula'nın tarihi ve coğrafyası ile köklü bir geçmişten günümüze köprü oluşturduğunu ifade eden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, şunları söyledi:

"Kula, volkanik jeoparkımız, dünyanın en önemli 100 jeoparkı arasında gösterilmektedir. 2013 yılında İtalya'da düzenlenen törenle Türkiye'nin ilk Avrupa ve Unesco Global Jeoparkı ilan edildi, bu durumu tescillendi. Çok zengin doğal ve jeolojik oluşum olmasına karşın Kula Jeoparkının Avrupa ve UNESCO Global Jeoparklar ağına kabul edilmesine dek Türkiye'de tescilli bir jeopark yoktu. Türkiye adına bir ilki başaran Kula, Jeopark Belediyeler Birliğine de ev sahipliği yaparak bu yolda ilerleyen diğer jeopark sahalarına rehberlik edecek ve yol gösterecektir."

"ÇİFTE MUTLULUK YAŞIYORUZ"

Jeopark Belediyeler Birliğinin resmen kurulmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ise şunları söyledi: "Bugün, Salihli adına çifte mutluluk yaşıyoruz. Hem Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'ün katılımları ile temel atma ve toplu açılışı gerçekleştiriyor hem de Jeopark Belediyeler Birliğinin resmen kurulmasının sevincini yaşıyoruz. Kula'dan başlayarak Salihli'nin Adala bölgesine kadar olan alan içerisinde peri bacaları, karstik mağara, kanyonlar gibi birçok jeolojik zenginliğe sahibiz. Büyükşehirin gücü ile bu doğal mirasımızı gün yüzüne çıkararak tanıtma fırsatını bulacağız. Salihlimiz, jeoparkımızın tanıtımı ile turizm kenti olacaktır. İnşallah birliğimiz, Salihli'ye birçok artı getirecektir."

BİRLİK, ÖNCE KURUMSAL ALTYAPISINI OLUŞTURACAK

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Jeopark Belediyeler Birliğinin Bakanlar Kurulunun kararı ile kurulmasını takiben faaliyetlerini 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre sürdüreceğini söyledi. Jeopark Belediyeler Birliğinin Manisa'ya hayırlı olmasını dileyen Memiş, sözlerini şöyle tamamladı: "Manisa'nın, bu birlik sayesinde küresel düzeyde bir tanıtımı ve ciddi bir turizm geliri sağlayacağına inanıyorum. Bundan sonraki süreçte birliğin kurumsal altyapısının oluşturulması için üye belediyeler, birlik meclisinde yer alacak meclis üyelerini seçecekler. Ayrıca, birliğin organlarının oluşturulmasının yanı sıra Birlik başkanı ve encümeni belirlenecek. Birliğin belirli bir stratejik yolda ilerlemesi ve faaliyetlerini düzenli gerçekleştirmesi amacıyla da birlik bütçesi ve kadroları oluşturulacaktır."

Türkiye’nin İlk Jeopark Belediyeler Birliği Kuruldu

Türkiye’nin İlk Jeopark Belediyeler Birliği Kuruldu

Türkiye’nin İlk Jeopark Belediyeler Birliği Kuruldu

Türkiye’nin İlk Jeopark Belediyeler Birliği Kuruldu

Türkiye’nin İlk Jeopark Belediyeler Birliği Kuruldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim