• BIST 9939.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Türkiye’de Enerji Ve Enerji Kaynakları

Türkiye’de Enerji Ve Enerji Kaynakları
Kırşehir'de düzenlenen Türkiye'de Enerji ve Enerji Kaynakları konulu programda Doç.

Kırşehir'de düzenlenen Türkiye'de Enerji ve Enerji Kaynakları konulu programda Doç. Dr. Yusuf Erdoğdu, insanoğlunun ürettiği en vahşi silahın atam bombası olduğunu ve bu silahın 3yıllık çalışma sonrasında oluşturulduğunu anlattı. Enerjinin bilimsel veriler dışında günlük hayatın bir parçası olduğunun bilinmesi gerektiğini söyleyen Erdoğdu katıldığı konferansta Nükleer, Güneş, Rüzgar, Hidrolik enerjinin tanımını yaparak kullanım alanlarını anlattı.

Türkiye'nin enerji kaynaklarına bakıldığında yüzde 72 oranında enerji ithalatı bağımlılığına sahip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erdoğdu, "Türkiye şuan mevcut şartlarda doğalgazın yüzde 98'ini, Avrupa'da birinci dünyada ise Çin'den sonra yer almakta, ülkemiz 2023 yılına kadar enerji payını yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyor." dedi. Dünyadaki nükleer santraller sıralamasında ABD'nin birinci sırada yer aldığını anlatan Erdoğdu, "Amerika'yı Fransa, Japonya ve Rusya izlemektedir. Nükleer reaktörleri en iyi işleten ülkeler arasında şuanda yer alma durumumuz söz konusu değil fakat Türkiye bu noktada çalışmalar yapmakta" ifadelerini kullandı. İnsanların ürettiği en vahşi silahın atom bombası olduğunu kaydeden ve atom bombasının yapımının 3 yıl sürdüğünü anlatan Erdoğdu, "Atom bombası ile ilgili ilk çalışmalar Robert Oppenheimer tarafından oluşturulan bir beyin takımı tarafından başlatılmıştır. Atom bombasının etkisi 20 bin ton TNT'nin patlaması ile eşdeğer bir güce sahiptir. Denemesi yapıldıktan sonra da kullanıma sunularak binlerce insanın ölümüne neden olmuştur." diye konuştu.

ATMOSFERDE BOL VE SERBEST BULUNAN RÜZGAR ENERJİSİ

Rüzgar enerjisinin küpü ile olarak değiştiğini bildiren Doç .Dr. Yusuf Erdoğdu, rüzgar enerjisinin önemini ve bu konuda yapılan çalışmaları şöyle anlattı;

"Rüzgar hızı yükseklikle artar ve teorik gücü de hızının küpü ile orantılı olarak değişir. Rüzgar enerjisi uygulamalarının ilk yatırım maliyetlerinin yüksek, kapasite faktörlerinin düşük olduğu enerji üretimi gibi dezavantajları yanında üstünlükleri de anlatılabilir. Atmosferde bol ve serbest olarak bulunur, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, kaynağı güvenlidir, maliyeti günümüz güç santralleriyle rekabet edecek düzeye gelmiştir, istihdam oluşturur, ham maddesi ise tamamen yerlidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim