• BIST 9887.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye sınırında savaş uçağı düştü

Türkiye sınırında savaş uçağı düştü
Suriye'nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düştü. Uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye tarafından düşürüldüğü öğrenildi.

Hatay’ın Yayladığı ilçesinde sınırın Suriye tarafında öğle saatlerinde Suriye'ye ait bir savaş uçağı düştü.

Alınan bilgiye göre iki Suriye uçağı Türkiye'nin hava sahasını ihlal etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri bu iki uçağın ihlali üzerine "Geri dön" çağrısı yaptı.

Uyarının ardından uçaklardan biri geri döndü ancak diğeri rotasına devam etti.

Bunun üzerine sınırda devriye görevi yapan F-16'lar havadan hava füzelerle uçağı vurdu. Uçak Suriye tarafına düştü.

Suriye Haber Ajansı SANA ise Suriye toprakları üzerinde teröristleri kovalayan Suriyeli bir savaş uçağının düşürüldüğünü, pilotun paraşütle atlayıp kurtulduğunu öne sürdü.

ANGAJMAN 2012'DE DEĞİŞMİŞTİ

Türkiye 2012 yılında Türk keşif uçağı RF-4'ün düşürülmesinin ardından angajman kurallarını değiştirmişti. Bu değişiklikle sınır ihlali olduğunda tüm Suriye unsurlarının vurulacağı duyurulmuştu.

GÜL VE ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Olayın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Org. Gen. Necdet Özel'i arayarak tebrik etti. Gül yaptığı açıklamada "Türkiye, sınırını koruma kararlığını gösterdi" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Suriye uçağının düşürülmesine ilişkin, "Türkiye'nin egemenlik haklarının ihlali söz konusu olduğunda uluslararası hukuk kendisine ne hak tanıyorsa bunun gereğini yapma gayreti ve çabası içerisinde olmuştur. Olayın değerlendirmesinin böyle olması gerekmektedir" dedi.

Başbakan Erdoğan ise Kocaeli mitinginde Türk Hava Kuvvetleri'ni ve pilotları tebrik etti ve konuyla ilgili şöyle konuştu: "Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Mesele bu."

Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir süre önce yapılan açıklamada, Suriye füze sisteminin bir Türk jetine tacizde bulunduğu duyurulmuştu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 6 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra etmiştir. Hava Muharebe Devriye Görevi" icra etmekte olan bir adet F-16 uçağımıza, Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, Hatay üzerinde, toplam 20 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulmuştur."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim