• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye Borsaları Ankara’da Buluştu

Türkiye Borsaları Ankara’da Buluştu
Ticaret borsalarının sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı yapıldı.

Ticaret borsalarının sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı yapıldı. Toplantı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Konsey üyelerinin katılımıyla Ankara'da bulunan TOBB merkezinde gerçekleştirildi.

Edirne Ticaret Borsası'ndan konuyla ilgili açıklama yapıldı. Toplantıya katılan Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi Özay Öztürk, yağlık ayçiçeği üretimi yaparak ticaret borsalarının salonlarında satışlarında gerçekleştiren üreticilerin, ilave olarak verilen dekarda 15 TL sözleşmeli üretim desteğinden doğrudan faydalandırılması konusunu toplantı gündemine taşıyarak, sorunu çözüm önerileriyle birlikte ilgili mercilere doğrudan aktarma imkanı buldu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konsey toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Dünya ekonomilerinde belirsizlik devam ediyor. Avrupa'da ekonomik büyüme bir türlü kalıcı olamıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye ekonomisi ve reel sektörümüz, sağlamlığını gösteriyor. Geçen sene itibariye yüzde 4 civarında bir büyüme yakaladık. 720 bin kişiye yeni istihdam sağladık" dedi.

"TÜRKİYE'DE ŞU ANDA 113 TİCARET BORSASI VAR"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, Türkiye'de gerçek anlamda ilk resmi borsanın 2 Aralık 1873'de kurulduğunu ifade ederek, bu tarihten 13 yıl sonra da ticaret borsalarının kurulduğunu hatırlattı. Türkiye'de şu anda 113 ticaret borsası olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, bunların 58'inin illerde, 55'inin de ilçelerde yer aldığını kaydederek, "2002-2015 döneminde ticaret borsalarının işlem hacmi açısından mukayese edecek olursak, 2002'de 110 ticaret borsamız vardı ve işlem hacmi 17 milyar 200 milyon liraydı. Bunların içinde 1 milyar lira üzeri işlem yapan borsa sayısı 3 idi. Bugün 113 ticaret borsamızın işlem hacmi 172,2 milyar liradır. Yani 2002-2015 yılları arasında borsalarımızın işlem hacmi 10 kattan fazla artmıştır. 2002-2015 döneminde borsa derinliği ve işlem kapasitesi açısından önemli bir yükseliş bulunmaktadır" diye konuştu.

"DÜNYADA 1 MİLYAR İNSANIN AÇ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında, dünyada 1 milyar insanın aç, 2 milyar insanın yoksul olduğunu ifade ederek, 2050 yılında nüfusun 10 milyarı bulacağını söyledi. Tarıma elverişli 5 milyar hektar dünya arazisinden 1,3 milyar hektarının kullanıldığını anlatan Çelik, 2050 yılında 10 milyar insanın 1,3 milyar hektar araziyi bulamayacağını vurguladı.

Bakanlık görevine başladığında değerlendirmeler yaptığını anlatan Çelik, "Lisanslı depoculuğun önündeki engel biziz, başkası değiliz ki. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak biz engel olmuşuz. Kamu deponun içinde olduğu sürece, lisanslı depoculuk nasıl gelişir. Bir de destek çıkarmışız, lisanslı depoculuğa yüzde 50 kira desteği veriyormuşuz. Karşılasak bir şey ifade etmiyor ki çünkü kamu işin içinde. Olmamız gereken yerde olmamız, olmamamız gereken yerden elimizi çekmemiz gerekiyor. Gerekli talimatı verdim, hızlı bir şekilde lisanslı depoculuğun önünü açacak ve bu konuda atılması gereken ne adım varsa bakanlık olarak bir atmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Borsaları Ankara’da Buluştu

Türkiye Borsaları Ankara’da Buluştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim