• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

'Türk ve Somali halkları arasında yeni ve güçlü bağlar kurulmaktadır'

'Türk ve Somali halkları arasında yeni ve güçlü bağlar kurulmaktadır'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Türkiye'nin Somali politikası, Afrika'ya açılım politikamızın en önemli ayaklarındandır. Türk ve Somali halkları arasında yeni ve güçlü bağlar kurulmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, Somali 6. Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Somali Ortaklık Forumu'nun, Türkiye'nin 2011 yılında başlayan Somali'ye yönelik kapsamlı yardım faaliyetlerinin son halkasını oluşturduğunu vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açlık, kuraklık ve savaşın kasıp kavurduğu Somali'ye ilk defa 2011 yılının Ramazan ayında yaptığı ziyaretin, Somali'nin modern tarihinde bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Kalın, şunları kaydetti:

"Türkiye bu tarihten itibaren hem devlet hem de sivil toplum ve insani yardım kuruluşları olarak, Somali halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması, güvenlik, eğitim, sağlık, kurumsal kapasite arttırımı, devlet kurumlarının inşası, yol, liman, hava alanı, balıkçılık ve enerji konularında yoğun bir çaba sarf etmiştir. Bugün 2011 yılıyla kıyaslandığında Somali çok daha iyi bir yerde bulunmaktadır. Nitekim bunu 2015 Ocak ayında yaptığımız Somali ziyaretinde bizzat yerinde görme imkanımız oldu."

Somali ziyareti sırasında doğu Afrika'nın en büyük hastanelerinden biri olan Mogadişu Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmete açıldığını anımsatan Kalın, yeni Türk büyükelçiliği binasının da tamamlandığını, resmi açılışın bu yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacağını bildirdi.

"Türk doktorları yarım milyona yakın Somaliliye sağlık hizmeti sundu"

Kalın, ayrıca bir Türk sivil toplum kuruluşu tarafından yaptırılan 100 yataklı kadın ve çocuk hastanesinin de yakında hizmete açılacağına dikkati çekerek, Türk doktorlarının bugüne kadar yarım milyona yakın Somaliliye sağlık hizmeti sunduğunu kaydetti.

"Türkiye Somali’ye en çok yardım eden ve yatırım yapan ülkedir"

Türkiye'nin şu ana kadar TİKA, AFAD, Kızılay gibi kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Somali'ye 500 milyon dolar tutarında insani yardımda bulunduğuna işaret eden Kalın, Türkiye'nin Somali'ye dünyada en çok yardım eden ve yatırım yapan ülke olduğunu belirtti.

Suriye savaşından kaçan yüz binlerce mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin, Somali'de de insanlığın yüzünü ağarttığını belirten Kalın, "Türkiye'nin Somali politikası Afrika'ya açılım politikamızın en önemli ayaklarından birini oluşturmaktadır. Bu vesileyle hem Türk ve Somali halkları arasında hem de Türkiye ile Afrika arasında yeni ve güçlü bağlar kurulmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2016 yılında doğu ve batı Afrika ülkelerine yapacağı ziyaretler bu bağları daha da güçlendirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim