• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Türel: "Bira festivali değil, Yörük festivali yapıyoruz"

Türel: "Bira festivali değil, Yörük festivali yapıyoruz"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 1. Uluslararası Antalya Yörük Festivali, 22'nci Yörük Şenliği'nin tanıtım toplantısını, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda yaptı.

Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği'yle düzenleyecekleri festivali ilk kez uluslararası hale getirdiklerini ve 1. Uluslararası Antalya Yörük Festivali'ni düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Başkan Türel, “Bugüne kadar Yörük Şenliği'ni yapıyorduk. Artık Yörük festivalimizi dünyaya açıyor, milli kültürümüzü dünyaya tanıtmaya başlıyoruz" dedi.

"8 Mayıs'ta Cumhuriyet Meydanı'ndan saat 10.00'da yörük göçünü başlatıyoruz" diyen Başkan Türel, şöyle konuştu:

“Festival yerimizse Karaalioğlu Parkı olacak. Yörük çadırlarında tarihimize gideceğiz. Bir tarafta el emeği kıl çadırlarda yün eğrilecek, diğer tarafta keçiler otlayacak, diğer tarafta da halk oyunları ve gösteriler olacak. Yaşlılar eski günleri yaşayacak, çocuklar, gençler, turistler milli kültürümüzü tanıyacak. Festivalimiz bu yıl, Türk dünyasının temsilcilerini de Antalya'da buluşturacak.

Gagavuzya'dan eski Gagavuzya Cumhurbaşkanı, Gagavuzya Aksakal Şairler Derneği Başkanı, Kırgızistan milletvekili, Makedonya'dan Kültür Bakanlığı müsteşarı ve sanatçılar, Rusya'dan Azeri sanatçılar, ve Kıbrıs'tan Yörük derneği başkanı ve yönetim kurulu üyeleri bizlerle olacak. Ayrıca Türkiye'nin çeşitli illerinden ve Antalya'dan çok sayıda Yörük, Türkmen dernekleri ve muhtarlar da festivalimize katılacak."

EXPO TAKVİMİNDE DAHA ETKİLİ OLACAK

Birinci yılda böyle başladıklarını, bundan sonra Yörük festivalinin hem Türk dünyasını buluşturan hem de daha büyük uluslararası katılımla gerçekleşecek etkinlik olması için çalışacaklarını sözlerine ekleyen Türel, gelecek yıl Expo takviminde yerini alacak festivalin daha anlamlı olacağını, daha fazla ilgi çekeceğine değindi.

Başkanlığı döneminde Antalya'nın küresel bir vizyona sahip olması gerektiği noktasından hareket ederek, mümkün olan her organizasyonu dünyaya açma mücadelesi verdiğine değinen Türel, “Altın Portakal'da da yatırımlarımızda da her zaman küresel bir vizyonla hareket ediyoruz. Seçimden önce 'Antalya turizmin başkentidir, kültürün de başkenti olacak' demiştim.

İşte Yörük festivalimizle hem milli kültürümüze sahip çıkacağız hem de milli kültürümüzü dünyaya tanıtacağız. Yine seçimden önce 'Biz bira festivali yapmayacağız, Yörük festivali yapacağız' demiştim. 'Öncekiler gibi biz eğlenmeyeceğiz, biz çalışacağız, Antalya eğlenecek' demiştim. İşte bugün bu sözümü de yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Antalya'da bira festivali yapmak, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktır, akla ziyan bir taklitçiliktir. Çünkü Alman veya yabancı misafirlerimiz kendi ülkelerinde olanı değil, özgün olanı görmeye gelir. Kendilerine ulusalcı diyenler, ulusal, milli değerlerden bu kadar uzak kaldılar" diye konuştu.

Toplantıda Türel'e, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, Yörük İl Beyi Emin Gülmez eşlik etti. Toplantıya, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç ile yörükler de katıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim