• BIST 10268.58
  • Altın 2452.584
  • Dolar 32.2687
  • Euro 34.7856
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Tüp Mide Ameliyatı Kalp Krizine Neden Olur Mu?

Tüp Mide Ameliyatı Kalp Krizine Neden Olur Mu?
Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, tüp mide ameliyatının kalp krizi riskini artırmadığını söyledi.

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, tüp mide ameliyatının kalp krizi riskini artırmadığını söyledi.

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, geçtiğimiz yıl fazla kilolarından kurtulmak için mide küçültme ameliyatı olan ve 4 ayda 40 kilo veren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un kalp kiriz sonucu hayatını kaybetmesinin ardından yaşanan Koç'un tüp mide ameliyatından dolayı mı hayatını kaybettiği tartışmalarını değerlendirdi. Ersoy, "Tüp mide ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) kalp krizi riskini artırmaz. Dünyada hızla obez insan nüfusu artmakta ve bunların yarıdan fazlası sürekli artan kiloları nedeni ile ameliyat olmaktadırlar. Ameliyat kilo kontrol yöntemleri arasında son tercih edilecek yöntemdir. Tüp mide ameliyatı öncesinde kilo vermekle ilgili tüm uygulamaları yapıp başarılı olamayan hastalarda son çare olarak uygulanır. Yani ameliyat öncesinde tüm hastaların kilo vermekle ilgili yöntemleri denemiş ve başarı elde edememiş olmaları gerekir" dedi.

KİMLERE TÜP MİDE AMELİYATI YAPILIR?

Ersoy şöyle devam etti:

"Vücud kitle endeksi ( VKİ= vücud ağırlığı/ boy 2) 35 ve üzeri solunum problemi, kalp problemi, diabet, eklem hastalığı, uyku apnesi, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar ile VKİ= 40 ve üzeri olan hastalara bu operasyon uygulanabilir. Ameliyat öncesinde, hasta kalp, endokrin ve metabolik sistem, anestezi ve gerekli görüldüğü taktirde psikiyatri, ameliyat sonrası yeni beslenme düzenine adaptasyon için diyetisyen ve ilgili bölümlerin uzmanlarına danışılıp gerekli kan ve radyolojik analizlerle değerlendirilir. Buradaki asıl amaç hastanın gerçekten hangi riskle ameliyat olacağını dökümante edip, gerekli önlemleri alarak ameliyat etmektir."

Ameliyatın kapalı olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Ersoy, "Hasta genel anestezi ile operasyon sırasında uyur. Karın cildi üzerine 5 adet ince delik açılır ve içeriyi görüntüleyen bir kamera kullanılarak operasyon gerçekleştirilir. Operasyon süresi yaklaşık 1-1.5 saattir. Hasta tamamen uyandıktan sonra odasına alınır. Artık hacmi azalmış, mideye ait iştah merkezi çıkartılmış, tüpe benzer bir mideniz vardır. Ameliyattan sonra en sık görülen üç problem kanama; dikiş hattında tam iyileşememe ve emboli (pıhtı) riskleridir. Bunlar görüldüğü taktirde tedavi için hastanede kalış süresi uzayabilir. Ameliyattan sonrası ilk 3-4 gün (değişik merkezlerin farklı uygulamaları olabilir) serum ile beslenirsiniz. Ağızdan bir şey yemek ve içmek yok. Olası ağrınız için ağrı kesiciler verilebilir. Ama bu oran kişiye bağlı olarak oldukça azdır, çünkü operasyon laparoskopiktir. Ameliyatı takiben 6-8 saat sonra yataktan kalkıp tüm ihtiyaçlarınızı kendiniz giderebilirsiniz. Bu ilk günleri geçirdikten sonra iyileşmeyle ilgili bir kontrol grafi çekildikten sonra ağızdan sıvı gıdalarla beslenmeye başlarsınız ve hastaneden taburcu edilirsiniz" diye konuştu.

Taburcu edildikten sonra ilk 2 hafta sıvı veya sıvı kıvamında şeylerle beslenilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Emin Ersoy, "Daha sonra her şeyi yiyebilirsiniz ama bir şeye çok dikkat etmelisiniz. Katı gıdalarla sıvıları bir arada almamak. Göreceksiniz ki eskisi gibi yiyemeyeceksiniz, eskisi gibi iştahınız olmayacak. Sonuçta kilo vereceksiniz. Eğer bu kilo verişe birazda hareket ekleyebilirseniz artık ideal kilonuza gelmemeniz için hiçbir sebep olmayacak. Ameliyatın asıl faydası, obeziteye bağlı olarak gelişen diabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, solunum sistemi ve eklem hastalıkları gibi olası hastalıklardan hastayı korumaktır. Sadece kilo vermekle kronikleşmiş birçok hastalıktan kurtulma şansı vardır. Hipertansiyon için ilaç kullanmazsınız, kolesterol düzeylerindeki düşüşler artan hareket kabiliyeti nedeni ile kalp krizi geçirme riski çok azalır. Diabet tamamen düzelebilir veya kullandığınız ilaç dozları alır. Kalp ameliyatı geçiren ve by-pass olan hastalarda yeniden kriz geçirme riski azalır. Sonuç olarak tüp mide operasyonu ve diğer obezite nedeni ile uygulanan ameliyatların 30 günlük dönem içerisindeki bilinen yan etkileri dışında hastaya sağlık yönüyle büyük katkıları vardır. Dünyada ve ülkemizde sayıları milyonları bulan obezite operasyonu geçirmiş hasta sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmektedirler" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim