• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Yenilikler

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Yenilikler
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek tedavisinde güvenilir yöntem hakkında bilgi veren Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu, "Histeroskopi, rahim içi ve rahim duvarlarındaki gebeliği engelleyici mevcut patolojilerin teşhis ve tedavisinde başvurulan en güvenilir yöntem arasında yer almaktadır. Ancak her zaman tecrübeli ve uzman hekim tarafından uygulanması gerekir. Rahim içerisinin görüntülenmesini sağlayan ve rahmin alınma riskini en aza indirgeyen günümüzde en sık tercih edilen tedavi yöntemidir. Tanısal ve cerrahi olmak üzere iki aşamadan oluşur. Tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen rahim içi polip, miyom, adezyon (yapışıklık) ve septum (perde) gibi patolojilerin tanısında ve tedavisinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır" diye konuştu.

"Karşılaştırmalı Genomik Hibridizasyon (CGH), embriyodaki olması gereken 46 kromozomun incelenmesini ve DNA sayısındaki değişikliklerin karşılaştırılmalı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan bir yöntemdir" diyen Op. Dr. Koyuncuoğlu, embriyonun rahme tutunmasını destekleyen uygun genetik özelliklerin saptanmasını sağladığını söyledi.

Genellikle anne adayının ileri yaşına bağlı olarak değişen rahim şartları, gebelik için büyük risk taşıdığını anlatan Koyuncuoğlu, "Bu nedenle embriyonu tutunma şansını arttırabilecek kaliteli genetik özelliklere sahip embriyoların belirlenmesi ile gebelik şansı artırılmaktadır" dedi.

ERA testi hakkında da bilgi veren Op. Dr. Koyuncuoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: "ERA, embriyonun rahme tutunabileceği en uygun zamanı belirleyen gelişmiş en ileri genetik testtir. Rahmin içinden alınan doku örneği ile toplam 238 genin incelenmesi yapılmaktadır. Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerindeki implantasyon başarısızlıklarında tercih edilmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda rahmin embriyoyu kabul edeceği en uygun zaman belirlenerek, tedavi planlanmaktadır."

"İntralipid serumlar ise bağışıklık sistemi hastalıkları, tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olan faktörlerin başında gelmektedir" diyen "İntralipid serum anne adayını bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan ek destektir. Bağışıklık sisteminin dengelenmesi sağlayarak, vücudun embriyoyu kabul etmesine ve gebeliğin oluşmasına yardımcı olmaktadır" ifadesini kullandı. Assisted hatching diye adlandırılan embriyonun rahme tutunmasına yardımcı olmak için dış kabuğunun inceltilmesi veya tıraşlanması işlemi için de "Yumurta kabuğu kalınlığı, embriyo dondurma işlemi, tekrarlayan başarısızlık ve ileri yaş anne adayları için uygulanmaktadır. Lazer ve kimyasal sıvı kullanılarak, embriyonun dış katmanı tıraşlanmaktadır" dedi.

Blastosist transferinin tüp bebek tedavilerinin başarı şansının arttırılmasını sağlayan yöntemlerden biri olduğunu söyleyen Koyuncuoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Genellikle embriyo sayısının az olduğu ve çoğul gebelik riskine karşı önlem niteliğinde uygulanmaktadır. Blastosist embriyonu rahim içinde tutunma kabiliyetinin arttığı, döllenmeden sonraki 5. gününde transfer edilen embriyoya verilen addır. Sağlıklı tek bir embriyonu elde edilmesi ile şansının arttırılması amacı ile 5. gününde transfer işlemi yapılmaktadır. Başarısız tüp bebek denemeleri, çoğul gebelik riskine karşı ve ileri yaştaki anne adaylarının başarısının arttırılmasında başvurulan bir yöntemdir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim