• BIST 9930.03
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Tunceli’de akademisyenlere soruşturma açılmasına tepki

Tunceli’de akademisyenlere soruşturma açılmasına tepki
Tunceli Üniversitesi'nde görev yapan 7 akademisyene soruşturma açılması Eğitim Sen Dersim Şubesi tarafından basın açıklaması ile protesto edildi.

Tunceli Üniversitesi'nde görev yapan 7 akademisyene soruşturma açılması Eğitim Sen Dersim Şubesi tarafından basın açıklaması ile protesto edildi.

Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü binası önünde bir araya gelen Eğitim Sen Dersim Şubesi üyeleri, 7 akademisyen için açılan soruşturmaların geri çekilmesini istedi. Siyasal iktidarı denetleyebilecek bütün kurumların tasfiye edildiğine dikkat çeken Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Süleyman Güler, "Ülkemiz, bütün sınırları geçmek isteyen bir siyasal hırs ile kontrolden çıkmış bir biçimde uçuruma sürükleniyor. Siyasal iktidarı denetleyebilecek bütün kurumlar birer birer tasfiye ediliyor. Anayasa'nın iktidarı sınırlandırmak için öngördüğü parlamenter kurumlar işlevsizleştiriliyor; siyasal muhalefet kriminalize ediliyor; kamuoyunu özgürce oluşturmak üzere çalışan basın boyunduruk altına alınıyor; barışçıl toplumsal talepler bombalanıyor; ülkenin bir bölümünde sokağa çıkmak, sokakta yatan ölülerini uğurlamak, yaşamak yasaklanıyor." dedi.

En değerli bilim insanlarının, mesleklerinin gereğini yaptıkları için suçlu ilan edildiğini belirten Güler, "Varlığını ancak hakikati açıklığıyla ortaya koymaya çalışarak sağlayacak olan üniversite, siyasal iktidarın hırslı emirlerine itaat etmeye zorlanıyor. Türkiye'nin en değerli bilim insanları, mesleklerinin gereğini yaptıkları için suçlu ilan ediliyor. Üniversite, açıkça sindirilmek isteniyor. Bunun için her türlü kirli yola başvuruluyor. Tüm bu yaklaşımlar ve talimatlar silsilesi ile Dersim'deki 7 imzacı akademisyen arkadaşımıza da Tunceli Üniversitesi tarafından soruşturma açılmıştır. Bugün itibarı ile arkadaşlarımız ifadeye çağrılmıştır ve ifade vermeye başlamışlardır. Ayrıca Tunceli Üniversitesi kadrosunda olup diğer üniversitelerde lisansüstü eğitim yapan 100 akademisyen arasından imzacı 10 araştırma görevlisi arkadaşımız seçilerek, keyfi biçimde geri çağırma girişimi olduğuna ilişkin duyumlar da almaktayız. Bu uygulama ile daha önceki görüşmelerimizde "Eğitim hakkının engellenmemesi gerektiğine" vurgu yapan Rektörlük, arkadaşlarımızın eğitim hakkını engellenmek mi istiyor?" diye konuştu.

Tunceli Üniversitesi'nin, bölgede yaşanan sorunların, insan hakları ihlallerinin özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir üniversite olmasının akademik özgürlüklerin gereği olduğunu hatırlatan Güler, "Tunceli Üniversitesi yönetiminin akademik özgürlüklerle bağdaşmayan, hatta en temel insan hakkı olan ifade özgürlüğüne saygı duymayan tavrından en kısa sürede vazgeçerek soruşturmaları geri çekmelidir. Herkes bilmelidir ki üniversitelerimizi ve akademisyenlerimizi yalnız bırakmayacağız. Çünkü biliyoruz ki yaratılmak istenen korkudur, korkunun ve baskının olduğu yerde bilim olmaz." şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim